28 декември 2014

Жители на село в Казахстан изпадат в продължителен сън без причина

Жители на малко село в Казахстан изпадат произволно в сън, понякога продължаващ с дни и никой не знае каква е причината. Това се случва в село Калачи, намиращо се в Акмолинска област. Интересно е, че името на областта идва от казахска дума, която може да се преведе като "бялата гробница". Калачи се намира на около 240 километра от границата с Русия и от пролетта на 2013 е имало поне 4 "епидемии" на това странно сънно състояние. При последната - от август до септември тази година, над 60 човека от общо 680 са били засегнати (което ще рече около 10 процента от жителите). Местните хора са разказали на една руска телевизия, че те се страхуват, че ще заспят и никога няма да се събудят отново.

Заболяването е класифицирано като енцефалопатия с неясен произход - превзет научен термин за странно разстройство на мозъка, което не можем да разберем. Селяните, които все пак устояват и не падат както си вървят или работят, съобщават за чувство на слабост, виене на свят, загуба на памет и на двигателните функции. Поне две деца са разказали, че са имали халюцинации. Миша Плюхин е видял летящи коне, светещи крушки, майка си с осем очи и хобот и змии и червеи в леглото си, които се опитвали да изядат ръцете му. Рудолф Бояринос не си спомня своите халюцинации, но хората около него твърдят, че се провиквал "Чудовища!". Сънят е толкова дълбок, че местните се страхуват, че може би са погребали жив един старец, който може би бил заспал, а не умрял.

И понеже правителството и дори чуждестранните консултанти не са успели да открият причината за епидемията, местните хора се обръщат към конспирациите - от извънземен вирус до тайни експерименти. Плашещо е това, че може би имаме работа със съвсем ново и непознато заболяване, което не знаем как да го откриваме.

Първата вълна се случва между март и май 2013, когато около 10 човека на възраст между 14 и 70 посещават болница с подобни симптоми. Следващата вълна е от януари до март 2014, а третата е през май 2014 - тогава за първи път се появява новината и по международни медии. Обикновено хората се събуждат след няколко дни, но скоро изпадат отново в сън. Не е още напълно ясно, дали засегнатите се възстановяват напълно или ще продължат да изпадат в такива състояния и за в бъдеще.

Подобните сънни заболявания не предлагат насоки за разрешаване на случващото се в Казахстан.

Най-известното е трипанозомозата (сънна болест) и не може да се свърже с настоящия случай, защото се причинява от паразитна инфекция предавана при ухапването на мухата Цеце, която живее само в Африка. Друго подобно заболяване е засегнало над 3000 деца в Южен Судан и Уганда от 90-те години на ХХ век до сега. То евентуално може да се свърже със случая, въпреки голямото географско разстояние, но при него основно са засегнати децата, а в Казахстан са засегнати хора от всички възрасти.

Друг глобален синдром, този на Клайн-Левин пък причинява сън само при възрастните. Заболяването известно като летаргичен енцефалит е засегнало един милион човека между 1915 и 1926, убивайки почти една трета от тях, а много други изпадат в състояние на кататония (форма на шизофренията с психичен и моторен дисбаланс). Тази зловеща епидемия е описана в книгата "Awakenings" от 1973 с автор Оливер Сакс, по нея през 1990-а година е направен филм. След онази епидемия от началото на 20-ти век, заболяването се появява от време на време тук и там, и щеше да обясни случващото се в Казахстан, ако нямаше един малък, но съществен детайл. Учените са установили, че летаргичен енцефалит се причинява от определена бактерия, която обаче не е намерена в засегнатото село.

Медицинските екипи са направили 7000 теста - на пациентите, на водата, въздуха, храната и т,н., но не са намерили никакви причинители - вируси, бактерии, химикали, радиация и т.н. Засега най-добрата следа е това, че изглежда вълните настъпват когато времето се сменя - от студено към топло.

Има опити да се свърже настоящата епидемия с една уранова мина от времето на СССР, която е затворена през 90-те години. През март 2014 наистина се установява леко покачване на радиационния газ радон, но пък град Красногорск се намира по-близо до мината отколкото село Калачи, а там няма регистрирани случаи. Освен това засегнатите пациенти нямат някаква връзка със затворената мина (не са работили там), освен това не са забелязани при тях каквито и да било признаци на радиационно отравяне.

Единственото заболяване, което все още не е напълно изключено е нарколепсията. Това е неврологично заболяване, което причинява внезапно изпадане в дълъг сън, а когато хората са будни имат трудности с придвижването и говора и дори виждат халюцинации. Обикновено, то се носи от едва 0.03 процента от хората, проявява се основно при възрастните и може да се активира в даден момент от различни фактори - като токсини, стрес, наранявания. При него се нарушава производството на хипокретин от мозъка. Но ако това е причината, как така ще се появи при толкова много хора в това село и как при всички ще се отключва едновременно? Никакви токсини не са намерени.

Без ясна биологична причина, мнозина започват да мислят, че случващото се е резултат на масова психоза. Хората започват на психическо ниво да се "заразяват" един от друг. Подобни са били епидемиите от хореомания в Германия през 1374 и 1518 и през 40-те години на 18-ти век в Мадагаскар. Тази "танцувална зараза" карала хората да танцуват неудържимо в продължение на дни, често застрашавайки тяхното здраве. Обикновено се отключвала след преживени други болестни епидемии или природни бедствия. Най-пресният пример е от преди няколко години и е от САЩ. Като терористичен акт са изпратени няколко плика с антракс. Скоро обаче из цяла Америка хора започват да проявяват подобни симптоми, дори и без да са били в досег с антракса.

Тези психологични епидемии или замират от само себе си, или се излекуват с плацебо в случай, че хората са вярвали, че действително са били заразени с нещо истинско. В миналото за плацебо обикновено са били използвани хапчета със захар, а пациентите са мислили, че взимат истинско хапче. Също е помагал и екзорсизмът (прогонването на демони) - хората са мислили, че демон се е вселил в тях и свещеник им е помагал да повярват, че той е изгонен. За жалост хората в село Калачи вярват, че някакво съвременно заболяване ги е засегнало, а това, че никой доктор не е намерил причината, почти изключва варианта да се приложи похвата с плацебото.

Един случай от месец май 2014 поставя под съмнение идеята, че това може да е просто локална психична реакция причинена от местните стресиращи фактори. Човек на име Алексей Гом, който живее в друго далечно село, дошъл да види свои роднини и бързо и неочаквано проявил симптомите. Като външен човек, той не е бил подложен на местните стресови фактори. Пък и по принцип никакви значими стресови фактори не са установени в селото.

Всичко казано до тук поставя живелите на селото в началната точка. Те могат да чакат за още медицински тестове или да се надяват епидемията да отшуми от само себе си. Или, може би е време, след като науката се е провалила, да се повярва, че това е причинено от неща случващи се по принцип в приказките и да се потърси алтернативно лечение в стила на братя Грим. Спомнете си приказката за "спящата красавица" - целувката на истинската любов не е метод в медицината, но когато всичко останало не е подействало, какво ни остава....

Източник

1 коментар:

  1. Съгласна съм, че щом науката се проваля е време да се потърси алтернативно лечение. Е, сега, доста се съмнявам една целувка да разреши подобен проблем, но... Кой знае.
    Във всеки случай, би било хубаво да се открие решение на проблема по възможно най-бърз начин. Защото ако не е масова психоза, то тогава тези хора си имат доста голям проблем. Ако е някакво неизвестно заболяване, то е доста вероятно едва сега да започва. От това, което разбрах хората са имали - освен неестествено продължителни сънища - халюцинации и проблеми с придвижването. Само от това става ясно, че е доста проблемна ситуацията. Още по-зле ще е ако се разпространи. За сега явно е само в селото, но ако се появи и на друго място... Не знам, наистина е неприятно. Разбира се, винаги я има и идеята за конспирация - при подобни случаи няма как, особено като става дума за страна от Близкия Изток, която има обща граница с Русия.
    Но какъвто и да е източникът на проблема - масова психоза, някакво заболяване или извънземен вирус от типа "Щамът Андромеда", във всеки случай е сериозен проблем и се надявам да се реши възможно най-бързо.

    ОтговорИзтриване