27 декември 2014

"Кеплер" се завърна и то с откритие!

Помните ли телескопа "Кеплер"? Той бе изстрелян в космоса през 2009 с единствената цел да търси екзопланети (такива намиращи се извън нашата Слънчева система). Откри действително доста на брой планети, а и не всички събрани от него данни са обработени, така че броят на екзопланетите ще нараства. За жалост той трябваше да спре работа през 2013 защото второ (от общо четири) насочващо устройство престана да функционира.

Сега обаче телескопът се завърна в играта! Учените са намерили хитроумен начин да компенсират поне отчасти повредата в системата за насочване - започнали са да използват слънчевия вятър! Разбира се, губи се известна прецизност, но първите тестове са доказали, че това не е толкова фатално. Дори е направено забележително откритие - нова планета тип "супер земя".

Новооткритото тяло е получило наименованието HIP 116454b, размерите са му 2.5 пъти по-големи от размерите на Земята, а масата му е 12 пъти по-голяма от земната. Намира се от нас на 180 светлинни години. Обикаля около своята звезда тип "джудже" за 9.1 дни. Предполага се, че е воден свят или скалиста планета обвита с дебела атмосфера.

На долната графика е показано как учените използват слънчевия вятър за да "побутнат" телескопа в желаната от тях посока.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар