24 декември 2014

Първа среща на живо

Както може би сте забелязали, човекът, който стои зад този блог, се нарича Георги Бончев, моя милост. "Мистерика" се появява в интернет пространството в края на 2009 и от тогава много хора са ми пращали свои материали или са помагали по един или друг начин. През всичките тези 5 години обаче не се бях срещал с никой от тях - изключвам тези с които се познавах от преди това. Е, това вече не е така, тази неделя (21 декември) се видях с няколко човека с които до този момент комуникирах само през интернет. Следва разказ от моя гледна точка посветен на въпросната среща, другите участници в събитието имат пълното право да са видели нещата по различен начин.

Първоначално, идеята беше да се видя със Станислав от Стара Загора, на когото съм дал права да пуска материали от Април т.г. и който също е имал забележителни лични преживявания като това:


Срещнахме се в ранния неделен следобед на закрития зловещ фонтан на пл. "Славейков". За незапознатите - този фонтан е покрит със специална конструкция защото преди няколко години от него биеше ток, имаше и фатален инцидент. Радвам се, че Станислав доведе и своя брат, студент в София, на когото именно бе на гости.

Така и така бяхме на прословутия "Славейков", използвах да погледна за книги. Първо влязохме в безистена срещу фонтана - там едно време имаше няколко антикварни книжарници. Е, все още има, макар и без най-голямата (мисля че се наричаше "Дом на книгата") - от тях в неделя само една работеше - най-малката и затънтената, но и това е нещо. Иначе на самия "Славейков" сергиите си бяха налични - сдобих се с два стари броя на списание "Космос" и с една дебела философска книга - все пак да се направя на интелигентен преди да започнат алкохолните приключения, които усещах, че предстоят.

След "Славейков" се насочихме към друго прословуто софийско място - бирарията "Халбите" на "Петте кьошета". Не знам дали трябва да го броя за изненада, но там не обсъждахме само паранормалното, а и достойнствата на това заведение. То се води за по-горна категория, макар и не най-горната (в онези от скъпарската луксозна категория не знам дали бих стъпил). Описвам "Халбите" така, защото до края на деня посетихме и една съвсем друга кръчма от съвсем друг ранг - мисля това да стане традиция - където и да ходим с екип "Мистерика" да оценяваме по достойнство и питейните заведения.

Та, "Халбите" напълно си отговаря на името - това е бирарията в България, в която поне аз съм виждал да се предлага най-голямо разнообразие от марки и видове бира. Виждали ли сте на друго място да се предлагат няколко различни марки безалкохолна бира? На много места, ако има поне една, е добре. Освен това има естествено наливна, бутилирана, жива, мътна, светла, тъмна, пшеничена, българска, вносна, плодова... Цените за мен са от нормални до леко скъпи, но като цяло приемливи, освен ако всеки ден не ходиш в това заведение - тогава разходът ще е сериозен. Ако се опитам да погледна от страни, предполагам, че за много хора това заведение е скъпо, може би е така, не мога съвсем обективно да преценя - отдавна съм минал периода в който си броях монетите и дано никога не се връщам в него. Разнообразието на храна и мезета също е добро. Обстановката в заведението е приятна, дори бих казал конспиративна. Отделни масички на втория етаж, сравнително отдалечени една от друга, знам заведения, където масите са наблъскани почти една до друга, това не е такова. Спазва се забраната за пушене на закрито. Нямаше музика, поне този път, а не мога да си спомня при предишните пъти, когато съм ходил там, дали е имало. Това е лично предпочитание, но аз харесвам заведения без музика - спомага по-добре да се чуват разговорите. Обстановката е доста лежерна, което позволява по-свободно държане (от съседна маса една мацка доста весели звуци издаваше), бил съм на заведения, където трябва доста по-официално да се държиш. Така, че като цяло давам висока оценка на тази бирария.

Преди да станем, се обадихме на друг човек от екип "Мистерика" - Борислав, който е допринесъл с два материала, включително този:


По принцип Боби напоследък е доста зает с работа и нямаше да идва на срещата. Но "Мистерика" е като мафията, "once you're in, you're in for life", не можеш да избягаш, ако ти не дойдеш при "Мистерика", "Мистерика" ще дойде при теб :) Направихме му добра (надявам се) изненада като му дойдохме на гости в Обеля. Веднага отидохме на прословутия мост. Духчето на малкото момиче не го видяхме, но признавам си - изглежда зловещо. Тук направих снимки с мобилния ми телефон:


(Емо, Станислав, Боби)

(Георги, Станислав, Борислав)

Аз съм "мъжът в черно" с шапката и куфарчето. Това куфарче имаше своята роля в цялата история. Първо, още като слязохме на метростанция Обеля, то взе необяснимо да се отваря, а не е давало този ефект никога преди, както и не се появи никога след това. Явно Обеля е специален квартал с "повишена степен на странност". А след моста, решихме да посетим местна квартална кръчма. Тя няма име, съвсем малка е - едно помещение в приземен етаж и не може да се сравнява с "Халбите", но си има своето очарование и предимства. След като си поръчахме бира на много евтина цена и се настанихме на една маса, един от другите посетители ни разказа, че като ни видял да идваме, особено мен с това куфарче, се стреснал и решил че сме някаква проверка. Да, определено го докарвам на външен вид :) А предимствата на кварталната кръчма са ясни - народни цени и предразполага да общуваме и със съседните маси - човекът, който ни помисли за проверка, ни разказа интересната си житейска история. В кръчмето няма голям асортимент (предимно бира и кебапчета), но не това е най-важното - в добра компания съм си изкарвал чудесно само на бира и зрънчо. Та така, посетихме две коренно различни заведения, но и на двете давам много висока оценка.

А след кварталната кръчма, се насочихме към блока на Боби, където в мазето вероятно има паранормална активност. Най-интересното е, че докато се движехме натам по една тъмна уличка, един от нас, сякаш видя призрак на малко дете. Интересното е, че това се случи на човека, който най-малко е по загадките и мистериите - братът на Станислав. Не вярвам да си е правил майтап, мисля че наистина видя нещо, но какво точно, не се наемам да твърдя. Дете, което пресича улицата пред светлините на минаващ автомобил и след това върви пред нас и изведнъж изчезва.

А в блока на Боби, не можахме да влезем в мазето, нямаше ключ, но все пак видяхме интересни неща във входа. Първо, един контакт на стълбищното осветление явно е дал "на късо" по някое време и е имало малък пожар. Интересното е, че това което се е отпечатало на стената прилича донякъде на лице на извънземен.


А по стените имаше какви ли не знаци, драсканици и загадъчни символи. Имаше обичайните надписи "CSKA" и свастики (включително една с добавено сърце на единия връх, wtf), имаше и пентаграми и надписи "SATAN", както и непонятни символи като този:


И така, първата среща премина много добре, надявам се на следващите да се видя с още от читателите на моя скромен блог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар