18 декември 2014

Намерен е фосил на древно балоно-образно същество

Екип от международни изследователи е открил в Китай изключително рядък и добре запазен фосил на същество живяло преди половин милиард години по времето на камбрия. Това създание принадлежи към странна група балоно-образни същества плували в тогавашните земни океани.

От публикуваната статия в "Scientific Reports" става ясно, че този фосил, както и редица други, е намерен още преди няколко години в китайската провинция Юнан. От години следя статиите за научни открития и вече съм се примирил с този стил на обявяване със забавяне. Обикновено много открития първо обстойно се проверяват и едва след това се обявяват, в което има логика. Единствено, по-значимите открития и пробиви се оповестяват на момента.

Да се върнем към настоящата тема - никога досега не е намиран цялостен и добре запазен фосил на подобно същество, което позволява на учените да разберат много за него. Древното създание е получило латинското име Nidelric pugio и изглежда е било покрито с бодили. Изглежда този тип същества нямат съвременни наследници сред днешните животни.

Източник


Днес съществуват риби-балони, като показаната на снимката, но щом учените казват, значи не са роднини с намереното древно същество.


А сега една чисто моя спекулация - може би тези древни същества имат съвременни наследници, които още не са открити от науката. А може би не са открити, защото не ги търсят на правилното място - защо трябва да са останали в океана? Не е ли възможно да са излезли на сушата или дори във въздуха, както са направили днешните наследници на много древни водни същества? Може би митичните и все още недоказани "атмосферни чудовища" са наследници на тези древни балоно-образни създания? За повече информация:

Атмосферните чудовища

Няма коментари:

Публикуване на коментар