11 декември 2014

Тенгризъм - древната религия, която се възражда

В древни времена народите от централна Азия са практикували религията известна като Тенгризъм. В нея централно място заема богът на небето/слънцето Тенгри, а цялата религия е фокусирана върху това да се постигне баланс с природата.

Кога точно се е породила тази религия, не е съвсем ясно, но се предполага, че това е станало през Бронзовата епоха (3300 г. пр. н. е. - 1200 г. пр. н. е.). Счита се за една от най-старите религии, съдържа в себе си елементи от шаманизма, анимизма, тотемизма, боготворенето на предшествениците, както и на монотеизма и политеизма. Тези, които практикуват тенгризма, вярват, че самото им съществуване се дължи на вечното синьо Небе (Тенгри), на плодородната Майка Земя (Умай) и на светия дух на небето.

Надпис на стара тюркска писменост, който значи "Тенгри":


При тенгризма, светът започва с Тенгри и създадения от него негов спътник Киши. Двамата летели над първичната бездна, но един ден Киши решил да полети по-високо от Тенгри. Поради своята арогантност, Киши загубил възможностите си за летене и паднал в морето. Той отправил повик към Тенгри да го спаси. Тенгри извлякъл скали и пръст от морето за да създаде суша на която да стъпи спътника му. От тази земя израсло Космическото Дърво - дървото на живота от чиито клони се появили хората и по-незначителните богове. Богът сложил там кучета и змии, които да пазят от лошите духове. Тенгри живял в хармония с Йер - духът на земята. Някои вярват, че те са били съпрузи и от техния брак се появил човекът. Йер дала на човека неговото физическо тяло, а Тенгри му дава душа, когато се роди и я взема обратно, когато умре.

Нагледна представа за светът според тенгризма, изобразена върху шамански барабан:


Има отделни вариации сред тези, които са практикували тенгризма през вековете. Примерно монголските тенгристи вярват в 99 божества, докато турските само в 17. Най-често срещаните богове освен Тенгри са Йер, Умай, Ерлик, Вода, Огън, Слънце, Луна, Звезда, Въздух, Облаци, Вятър, Буря, Гръм и Мълния, Дъжд и Дъга. Вярва се, че уважението към боговете, ще доведе до просперитет и добър живот.


Основните принципи в тенгризма са следните:

Тенгри е върховния бог. Той знае всичко и е съдник на човешките действия - добри и лоши. Той е непредсказуем.

Тенгри е силата зад всичко в природата и всичко в природата се контролира от него.

Има много различни духове сред Тендри, добри и лоши. Те могат да живеят на небесата, в подземния свят или като земни духове. Могат да нараняват хората.

Няма една истинска религия на света. Човек може да изповядва която иска религия и Тенгри ще продължава да съди кой е добър.

Всички хора са слаби и трябва да има толерантност към недостатъците. Трябва да има толерантност към различните религии и вярвания, Никой не е перфектен.

Тенгризмът е играл важна роля при гьоктюрките и при Великата монголска империя. Чингиз Хан и много от неговите последователи вярвали в тенгризма.

Тенгризмът е известен с толерантността си към другите религии. За разлика от много други религии, никога не е имало напън тенгризма да доминира. Менгх хан от Монголската империя е казал "ние вярваме, че има само един бог, с който живеем и с който умираме, и за когото имаме вярно сърце. Но както Бог ни дава различни пръсти на ръката ни, така той дава на хората различни начини да го достигнат."

Днес тенгризъм се практикува в Киргистан, Казахстан, Саха, Буратия, Тува, Монголия и Турция - на много места редом с тибетския будизъм или бурханизма. Възраждането на тенгризма започва през 90-те години на ХХ век в централна Азия и продължава и днес. Това показва издръжливостта на тази древна религия и как е издържала теста на времето.

Източник

За тези които се чудят - да, Тангра и вярванията на древните българи принадлежат към тенгризма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар