07 декември 2014

Древна крепост, палат, ритуален комплекс или нещо друго в Сибир


Тере-Хол е езеро намиращо се в южен Сибир, на територията на република Тува, субект в състава на Руската Федерация. То е на доста голяма надморска височина - 1 298 метра според руската уикипедия. За да се ориентирате за местоположението, ето къде се намира Тува на картата на Русия:


А ето и къде се намира в Тува самото езеро (източник на картите: Wikipedia):


Насред езерото има останки от доста величествен комплекс оценяван на възраст около 1300 години тоест изглежда е изграден горе-долу по времето когато се образува първото българско царство в земите около Дунава - това е страничен и вероятно несвързан факт, но поне за мен доста интересен.

Предназначението на комплекса (наречен Пор-Бажин) не е напълно изяснено - според едни това е крепост, за други е летен царски дворец, за трети е манастир и дори астрономическа обсерватория. Не е ясно и чие дело е. Открит е едва през 19 век.


Малки разкопки са провеждани между 1957 и 1963, но наистина сериозното проучване на обекта започва едва през 2007. Археолозите намерили отпечатъци на човешки стъпки върху глинени плочки, избледнели цветни рисунки върху мазилката на стените, гигантски порти и остатъци от изгоряло дърво. Но нищо което да хвърли повече светлина върху въпросите защо и кой е построил комплекса. Разкопките продължават.

Пор-Бажин ("Глинената къща" на тувански) се свързва с Уйгурския хаганат (744-840), но ако са те, защо са го построили на толкова затънтено място - далеч от големите селища и търговски пътища? Освен това архитектурата загатва за китайските палати.

Ето приблизителна карта на Уйгурския хаганат, Пор-Бажин е лявата червена точка, дясната е столицата:

Външните стени са 10 метра високи и 12 широки и образуват правоъгълна форма, което от мнозина се изтъква като доказателство, че това е било крепост. Открита е главна порта зад която се намират два вътрешни двора свързани с друга порта. Вътрешните стени са доста по-малки (около метър - били са по-скоро огради), а в центъра на комплекса са се намирали по-големите сгради.А ето как се предполага, че е изглеждал комплекса:


Разкопките говорят за нещо твърде много напомнящо за стила на китайската династия Тан (618 - 907 г.). Дори се предполага, че централната постройка е била будистки храм. Това което озадачава археолозите е липсата на каквито и да било следи от отопление. С какво са се топлили, особено през студената сибирска зима? Може би не е използван целогодишно, а само през лятото?
Днес климатичните промени застрашават комплекса. Нивото на езерото се повишава от топящия се лед, освен това се размразява самият пермафрост - замръзналата почва върху която е изграден Пор-Бажин. До 80 години стените може да се срутят в езерото.

Геолозите пък откриват следи от поне две земетресения. Едното е станало още през 8-ми век, а второто след като мястото е било изоставено (предполага се през 9-ти век), тогава е възникнал и пожар.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар