07 ноември 2014

Дигитализиране на древни архиви

В тази статия посветена на тайните складове, споменавам, че едно такова засекретено място са архивите на Ватикана. В друга статия пък съм написал следното:

Някои изчисляват, че ако се наредят в линия етажерките за книги и документи, които се намират в тази библиотека, то тази линия ще е дълга 84 километра.

Също така от Ватикана твърдят, че няма проблем да се види който и да е документ от техните архиви, единствено е забранено да се влиза в самото място. Затова трябва предварително да поискаш конкретен документ и служителите ще ти го извадят. Да, но от къде да знаеш името на търсения документ и че той наистина съществува? Има списъци с наличните документи, но няма никаква гаранция, че те са пълни. Хитро са го измислили божиите служители - можеш да видиш който документ искаш, "само" трябва да знаеш как се казва...

Има обаче развитие по тази тема. Ватикана е започнала да дигитализира архивите си. Официално броя на документите е около 82 000. Досега са "качени" в интернет към 4500. Надеждите са през следващите 4 години броя на дигитализираните документи да стигне 15 000. Дигиталните копия са достъпни напълно безплатно. (Източник)

Ако желаете можете да разгледате архивите тук:


Единствените условия е да владеете (древно)гръцки и латински, основните езици на които изглежда са написани повечето документи в архивите на Ватикана и да можете да разчитате нечетливи почерци. Ето един пример:


Въпреки това, аз съм обнадежден, има хора, които се ровят в абсолютно всичко, колкото и трудно за четене да е, не се знае "какъв заек ще изскочи".

Седмица по-късно се появи още една подобна новина. Катар са дигитализирали част от арабските научни текстове писани в продължение на 1000 години - между 9 и 19 век. (Източник)Ако знаете арабски, може да се пробвате да разчетете някой текст на този адрес:


Наречете ме наивник, но тези новини ме радват. Колкото повече неща се разкриват от различни архиви, толкова по-ясни ще стават нещата и истината ще излиза наяве. Говори се, че във Ватикана се пази фантстична информация - доказателства за наличието на извънземен живот на Земята, истината за Исус, сведения, че тамплиерите са стигнали до Америка преди Колумб и т.н. Е, едва ли това ще ни го покажат още при първите дигитализирани документи, но кой знае - рано или късно може да си признаят всичко...

Няма коментари:

Публикуване на коментар