05 ноември 2014

Доказана конспирация за спиране на нова технология

От десетилетия съществуват теории, че нарочно се възпрепятстват новите технологии, основно от сферата на енергетиката. Говори се за автомобили с вода, безплатна неизчерпаема енергия от вакума, тайните технологии на Тесла, вечни двигатели (перпетум мобиле) и т.н. Според теорията на конспирацията, компаниите и целите браншове, които ще загубят бизнеса си заради новите технологии, ликвидират по един или друг начин откривателите на алтернативи. Петролната индустрия ще е пряко засегната от една нова революционна технология в областта.

Скептиците ще се изсмеят и ще нарекат това пълни глупости - няма тайни заговори срещу безплатната енергия. Всъщност има доказани случаи в които действително засегнатите компании от цели отрасли са слагали прът в колелата на прогреса. Следва един такъв кратък пример.

Днес, за голямо удобство се смята да имаш климатик в къщата си и се приема за даденост. Ранните съвременни модели съществуват от около столетие, но всъщност машините създаващи изкуствена прохлада са можели да навлязат в ежедневието на хората още преди повече от 150 години.

Мястото е Америка. В градовете горещите лета са били истински кошмар. Богатите са заминавали на по-прохладни места, бедните са спали през нощите на покривите на къщите си, а вестниците всеки ден са публикували списъци с хора станали жертва на топлинни удари. Тогава, през 1906 се появява един човек на име Уилис Картър който патентова "апарат за третиране на въздуха". Така се ражда съвременния климатик, който макар да е доста обемист (на снимката), е вършел чудесна работа за охлаждане.


Историците обаче посочват един интересен факт. Всъщност, първият климатик е изобретен цели 50 години по-рано, от един доктор от Флорида, на име Джон Гори. През 1851 той патентова устройство което охлажда въздуха и между другото като страничен продукт произвежда лед (на долната схема и снимка). Това се оказва неговата най-голяма грешка, той е саботиран от компаниите които до този момент са се занимавали с производството и продажбата на лед. Техният бизнес би се сринал, ако всеки може да си прави лед в къщи с такава машина. "Ледените крале" плащат на вестниците, които започват клеветническа кампания срещу Гори, злепоставят го напълно и така изобретението му не вижда бял свят.

Е, дали е възможно и днес да се случва нещо подобно в сферата на енергетиката? Дали нефтеното и атомното лоби не спират всеки нов алтернативен проект още в самото му развитие...Източник

1 коментар:

  1. същото е и със разработките за алтернативно гориво и друг източник на енергия но компаниите които се занимават със полезните изкопаеми горива и всички други които са познати досега ако се появи такъв източник и гориво той би направил тежки промени и биха фалирали тези които се занимават със този бизнес . това е просто ясно по големия спира по малкия със голяма идея защото големия би могъл да падне тежко и да не може да се изправи повече . това е от мен

    ОтговорИзтриване