20 ноември 2014

Бигфут и сърна-вампир от Афганистан

Напоследък Афганистан присъства в новините единствено във връзка с теми като война, тероризъм, наркотици, но тази древна страна има и редица очарователни истории. Чат-пат и те намират място в информационния поток. Като например съобщението, че за първи пък от повече от 60 години е била видяна в Афганистан една кашмирска кабарга. Последното такова наблюдение в тази страна датира от далечната 1948 г.

Кабаргите са няколко вида чифтокопитни бозайници за които са характерни извитите предни горни зъби при мъжките индивиди. Именно те дават повод в медиите кабаргите да се наричат "сърни-вампири", което не е много коректно - преди действително са се смятали за подсемейство на Еленови, но днес са отделени в самостоятелно семейство. Всички видове кабарги без една (сибирската кабарга) се смятат за застрашени от изчезване.


Повторното откриване на този вид, припомни една по-стара история свързана с криптиди. През 2011 американски войник забелязва през уреда си за нощно виждане нещо което описва като "голяма маймуна". Предполага се, че това е било съществото което местните жители наричат Барману (човекът от гората).

Изследователи сравняват това същество с легендарните Бигфут и Йети, но за разлика от тях Барману понякога е бил виждан да носи животински кожи и дори шапки. Легендата твърди, че отмъква жени, издава гърлени звуци и от него се носи миризма на гнило. Някои предполагат, че има връзка с древните неандерталци.

В началото на 90-те испанските зоолози Йорди Магранер (Jordi Magraner) и Ан Маласеан (Anne Mallasseand) събират свидетелски разкази за Барману от местните жители в Афганистан и виждат вероятни негови следи. Илюстрацията по-долу е дело на Магранер, който през 2002 при продължаващите си проучвания е убит от местен жител.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар