19 ноември 2014

От архивите: тройното убийство край езерото Бодом

Езерото Бодом се намира във Финландия и през 1960 г. става сцена на зловещо убийство. На 5 юни сутринта през въпросната година, четирима тинейджъри на възраст между 15 и 18 години са на лагер на брега. Между 4:00 и 6:00 ч. сутринта трима от младежите са убити с нож и тъп инструмент, а четвъртия е ранен. Оцелялото момче, Нилс Вилхелм Густафсон води нормален живот до 2004, когато самият той става заподозрян за извършител на убийството и са му повдигнати обвинения. През октомври 2005 обвиненията са свалени.

Това убийство е популярна тема във финландските медии и често се завръща в заглавията на новините винаги когато се появи нова информация или нова теория. Случаят продължава да се води за нерешен.

През годините е имало не един и два заподозрени, но в крайна сметка не са се намирали достатъчно доказателства за да се повдигне обвинение срещу когото и да било от тях. Един закоравял престъпник дори си е "признал", че той е извършил престъпленията. Полицията съвсем сериозно проучила "самопризнанията" му и стигнала до извода, че едва ли може да му се вярва, човекът е бил доказан психопат, който явно е искал да си препише и това деяние на сметката си - той слага край на живота си през 1969 в затвора, където е във връзка с други престъпления.

И друг човек си е "признавал", но в този случай има шанс той наистина да е извършителя. Валдемар Гийлстрьом е бил продавач на вестници, който е бил известен с това, че е мразел всякакви такива лагеруващи туристи. Веднъж в пияно състояние той "признава" пред свой съсед, че той е убил младежите, но полицията не успява по-подробно да го разпита, защото той се дави в езерото през 1969 - същата година в която се самоубива и затворникът който също си "признава". Случайно съвпадение? Интересното е, че през 1960 г., само няколко дни след убийството край езерото, Гийлстрьом запълва кладенеца в двора си. Дали не го е направил защото именно там е хвърлил оръжието на престъплението? Полицията основно претърсва кладенеца, но не намира нищо.

Друг вероятен убиец е Ханс Асман. На 6 юни, един ден след убийството, той постъпва в болница в Хелзинки. Поведението му е меко казано странно, освен това има червени петна по дрехите си. Оказва се, че живее на 5 километра от езерото Бодом и фактически е можел да извърши убийството. Поведението на полицията обаче е дори по-странно. Разследващите имат само кратък разговор с него и не вземат дрехите му за изследване, въпреки че докторите са сигурни, че петната по тях са от кръв. Защо полицаите се държат така? Има предположения, че Асман е бил агент на КГБ, може би това има някаква връзка. След години един бивш инспектор ще изкаже подозрения, че Ханс Асман е свързан и с още пет други убийства случили се във Финландия.

През март 2004, почти 44 години след убийството, полицията повдига обвинение срещу единствения оцелял Нилс Густафсон. Според официалното изявление, той е изпаднал в пристъп на гняв спрямо едно от момичетата, която му е била гадже. Действително патологичната експертиза потвърждава, че това момиче е била многократно ръгана с нож след като вече е била мъртва. При другите две жертви няма такава жестокост. Обвинението иска доживотен затвор за Густафсон, който винаги се е придържал към една е съща версия, че някой ги е нападнал в мрака. На 7 октомври 2005 обвиненията са снети, а на Нилс са изплатени € 44 900 за причиненото му психично страдание с този процес.

Вероятно никога няма да бъде разплетен еднозначно този случай, но той дълго ще остане в паметта на финландците. Една от най-популярните метал банди на Финландия "Children of Bodom" (Децата на Бодом) е взела името си именно от това зловещо убийство.

Източник

Тази история я има на български и в други сайтове като този:

Криминални досиета

Там има повече подробности, а дори има и две мистериозни твърдения:

Говори се, че самата Смърт е дошла да прибере жертвите си в онази фатална нощ на 4 юни 1960 година.

Убиецът бил отнесъл обувките на Нилс Густафсон и Сепо Бойсман на около двеста метра от лагера им. Сред децата в околността до ден днешен се носи мълвата, че на това място продължават мистериозно да изчезват обувки.

И в края искам да пожелая само положителни емоции на всички, които мислят да ходят с приятели на палатки в гората през следващото лято или когато и да било. Приятно изкарване!

ПОДОБНИ СТАТИИ:

Туги - сектата на убийците от Индия

Няма коментари:

Публикуване на коментар