17 ноември 2014

Дали косатките се опитват да комуникират с делфините?

Косатките и делфините са два родствени вида от едно и също семейство - Делфинови. Предполагам повечето читатели знаят, но аз съм длъжен да припомня, че те не са риби, а бозайници. Косатките са доста по-агресивни от делфините, всъщност дори може да се приеме, че са по-опасни и от акулите (които са риби). Косатките се хранят с риба, костенурки, птици, тюлени, акули и дори дребни китове.

Учените изучаващи този вид са забелязали нещо интересно. Някои косатки, които са прекарали известно време с делфини са започнали да използват доста свирукания, цъкания и други звуци характерни повече за делфините. Нещо повече - косатките дори са научили звуци, които преди това един делфин е научил от хората! Специалистите не знаят точно какво значат тези звуци, каква информация носят, но предполагат, че това е опит за комуникация между двата вида.

Разбира се има и вариант делфинския "език" да се имитира с цел да се привлече делфина като плячка - нещо подобно на това което хората-ловци правят имитирайки птичи звуци. Макар че няма логика косатките да искат да изядат делфините, те вече са живели заедно докато са учили звуците и ако са искали са можели да нападнат делфините.

Източник

Тази новина е изключително интересна за мен. Опити за комуникация между различни видове? Това говори за определена степен на интелект и определено любопитство, а както знаем любопитството, любознателността са едни от факторите които движат прогреса напред. Косатките и делфините са братовчеди, така че има голям шанс да се "разберат". Още по-интересно би било ако съвсем различни видове животни пробват да установят контакт помежду си - бозайниците косатки и рибите акули. А защо не - водните косатки/делфини приближили се до твърда земя и стоящите на брега сухоземни маймуни? Това би била забележителна гледка.

Докато превеждах тази новина се сетих и за "Дневник на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс. От него е една култова фраза - "сбогом и благодаря за рибата". Това е което делфините казват на хората, когато напускат Земята, която предстои да бъде разрушена. Дали делфините и косатките не са започнали да си комуникират за да се предупредят взаимно за някаква голяма опасност....

1 коментар:

  1. ``няма логика косатките да искат да изядат делфините`` делфините са обичайна плячка на косатките:)-https://www.youtube.com/watch?v=ewzrhyHQvww виж на 6:00

    ОтговорИзтриване