16 ноември 2014

Паранормалното получава все по-голямо признание (две новини)

Тези новини сигурно ще накарат фанатизираните скептици и отрицатели да получат обриви и спазми, но това си е техен проблем. Да отричаш с лека ръка всичко, е точно толкова глупаво, колкото да приемаш за "чиста монета" всичко.

Мен лично тези новини ме радват. Както се казва, трябва да имаме "отворен ум" за възможностите и евентуално може да разберем кое е истина и кое не. Изглежда така мислят и от Датския съвет за независими изследвания ((Det Frie Forskningsråd), които са отделили значителни държавни средства за 9 отделни проекта като всеки ще получи по 2.5 милиона крони ($428,000). Интересното е, че един от одобрените проекти има за цел изучаването на известно фолклорно същество - тролът Крьоле Бьоле (надявам се, че превеждам името правилно - Krølle Bølle), за който се твърди, че живее на остров Борнхолм (Bornholm).

Ех, кога ще ги стигнем датчаните...кога ще мога да отида в БАН, в Народното събрание, при президента или при Бойко (или който е министър-председател в момента) и да кандидатствам с проект за 100 000 лева за изучаването на НЛО, самовилите или русалките...Мисля, че когато имаме пари не само за основните социални нужди, но започнем да отделяме пари за алтернативни изследвания, тогава най-после ще можем да се наречем нормална европейска държава, но това е една друга тема....

Да се върнем на новината. Датчанинът, който е кандидатствал с този необичаен проект и е спечелил финансиране, се казва Ларс Кристиан Кофед Рьомер (Lars Christian Kofoed Rømer). Той смята да изследва "физическите прояви" на тролчето Крьоле Бьоле, за което се смята, че всъщност е измислено от Лудвиг Малер (Ludvig Mahler) през 1946.

Стана ми интересно, кой е този Лудвиг Малер и реших да проверя. В английската уикипедия не намерих нищо, затова се обърнах към датската - там действително има статия посветена на този човек, макар и да е едва от три реда. Аз разбирам всякакви езици (с любезната помощ на "Гугъл Преводач") и доколкото схванах този човек е детски писател.

Значи ли това, че всичко написано от него е чиста измислица? Може би да, може би не - нека не забравяме, че много от детските приказки на редица известни писатели почиват на по-стари народни легенди, а както се казва, във всяка легенда има по едно зрънце истина. Е, искрено пожелавам на Ларс Рьомер и неговия проект успех в откриването на зрънцето истина.

Истина или не, предприемчивите датчани използват в пълна степен легендата за Крьоле Бьоле. Официалният туристически сайт на остров Борнхолм разказва за това тролче и привлича туристи с деца с тази детска история. Ето как визуално обрисуват този пакостник:


Кога ли и България ще спре да се представя основно като туристически рай за евтин алкохолен туризъм, а ще наблегнем на местните легенди и създания като самодивите и русалките? Извинявам се, че отново повдигам такива злободневни въпроси, но разни мисли са ме налегнали покрай новоизбраните ни парламент и правителство...

Иначе източник за новината е тази статия:


Втората новина на която попаднах малко след описаната по-горе има подобен характер (случайно съвпадение?). Управата на железопътната станция Лемингтън Спа (Leamington Spa) в Англия е открила нова длъжност, която най-точно мога да преведа като "служител за връзка със свръхестественото" (supernatural liaison officer). Дори вече са си намерили и човек за тази работа, който се казва Ник Рийс (Nick Rees).

Защо им е на железопътната управа такъв служител? Изглежда и работещите и пътниците са тормозени от паранормални прояви на точно тази станция. Тази спирка се намира на линията свързваща Бирмингам с Оксфорд и е построена през 1852 година. Служителите разказват, че най-често свръхестествените проявления се случват на най-горния етаж на сградата - хартиени документи се хвърлят на земята, често намират шкафчетата си отворени или пък чуват стъпки, когато там няма никой.

Самата станция (на снимката) въобще не изглежда страшна и зловеща, но за повече от 150 години, кой знае какви духове са се намъкнали в нея.


Ник Рийс, служителят нает на новата длъжност, изглежда ще се навърта на местата където най-често се съобщава за паранормална активност и ще предупреждава хората да не се плашат. Както той казва:

"Едно от обитаваните (от духове) места е мазе под трети перон, което вече не се ползва и където има частично блокирано стълбище което сякаш води към никъде. Друго място е горния етаж на офис сградата, където служителите редовно виждат и чуват неща включително тряскане на врати и самоволно включване и изключване на електрическите уреди".


Дай боже, всекиму, който е любител на паранормалното такава работа или такъв проект :)

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Преди 200 години бирено наводнение убива 8 човека в Лондон

Няма коментари:

Публикуване на коментар