12 ноември 2014

Днес "Фило" трябва да кацне на Чурюмов-Герасименко

Днес, 12 ноември, в 8:35 UTC (координирано универсално време) апаратът "Фило" (Philae) който пътува с "Розета", трябва да се отдели от сондата и да започне своето спускане към кометата Чурюмов-Герасименко. Ако всичко върви по план, ще я достигне след 7 часа.

Стига да съм смятал правилно, спускането на "Фило" ще започне в 10:35 българско време и ще завърши в 17:35. Смятам да обновявам тази статия, ако има нещо интересно за отбелязване. Може би ще пускам новини и в друг мой сайт Мистерика Дейли, а твърде вероятно и в фейсбук и туитър профилите на Мистерика. Така, че хвърляйте по едно око тук, ако ви е интересно това събитие. А може да се случат повече от интересни неща, вече беше заснет един странен обект на въпросната комета:


Ще ми се да припомня и другите материали в които се споменава това небесно тяло:


Две космически новини (едната е, че Розета е "помирисала" кометата)

Е, ще има ли вълнуващи новини? Надявам се, само да не ни излязат с номера "спускаемият апарат се разби при кацането и камерите не заснеха нищо"....

Обновление към 11:09

"Фило" се е отделил успешно от "Розета":Обновление към 16:51

Кометите освен официален номер, получават и имената на първооткривателите си. Очевидно в случая това са руските украинските учени Чурюмов и Герасименко. Едва днес обаче разбрах, че Герасименко е жена.

Обновление към 18:05

Успешно кацане на "Фило" на кометата!

Обновление към 20:40

Тази снимка на кометата е направена от "Фило" докато е бил на височина 3 километра над нея:


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар