11 ноември 2014

Самовили – жестоки и красиви същества от славянската митология

В славянската митология съществуват същества, които са нещо средно между призрак и фея.  Това са самовилите (известни още като вили) – светлокоси женски същества, които някога са умрели, но са останали в капана на този свят. Те са мистериозни създания, изгубени жени, които са починали непокръстени или сгодени, на които животът им е свършил преди брака. За разлика от феите, които са разпространени в легендите от Централна Европа, мистичните самовили не се раждат като природни духове, а стават такива след смъртта си, като придобиват сила над ветровете в отплата на живота, който няма да могат да изживеят.


Легендите за тях произлизат  най-вече от славянската и полската литература и митология, а не от реални срещи. Самовилите са споменати в различни поеми и разкази, които са предупреждение към разсеяни или доверчиви мъже. Известни са със своите одежди, радост и най-вече характер. Тези усамотени същества , както вече беше споменато, имат контрол над вятъра. Благодарение на това, те могат да пристигат призрачно, облечени в роби, които се поклащат с всеки повей на вятъра. Могат да се разтварят във въздуха в безтелесни форми – полупрозрачни и недосегаеми – или да стават толкова реални, че да докосват и да бъдат докосвани от заобикалящия ги свят. Във всички текстове са описвани като красиви същества,  предизвикващи завист сред жените и будещи възхищение сред смъртните мъжете. Под техния плащ са облечени с листа или роби, а понякога са и голи, за да примамят наивните мъже.


Мъжете съблазнени от красотата на вила е най-вероятно да ги намерят на места, които са и любимо място на нимфи и феи – на върха на хълмове, планини или в центъра на кръг от дървета. Предпочитат храни като плодове и сладкиши – тези неща могат да бъдат ползвани и като дарове към тях. Също така изпитват влечение и към украшения като цветя и ленти, които вплитат в косите си. Поради многото прилики между феите и самовилите, се смята, че те са един вид братовчеди при магическите същества. Доближават се и до самодивите, но между тях има различия.


Основната разлика между самовилите и феите е свирепостта на създанията от славянската митология. Феите са известни с тяхната игривост – те обичат да вземат предмети от хората и да ги крият на странни места. За самовилите се казва, че понякога се превръщат в свирепи същества, които търсят компания, а ако другата страна не отвръща със същото, са готови да наложат тази дружба със сила или магия. А ако разгневите вила, трябва да се пазите от нейното отмъщение, защото те не забравят лесно. Също така обичат да танцуват за развлечение  с мъже. В зависимост от настроението им, това може да бъде най-хубавия момент в живота на мъжа или  насила да го карат да танцува докато  буквално не го убият от изтощение. Има сведения за участието им  в битки, подобно на валкириите от норвежката митология – казва се, че когато самовилите се бият, земята се тресе. Техните гласове са способни да накарат човек да танцува против волята си, да предизвикат свирепи ветрове, които да унищожат враговете им. Много рядко те решават да помогнат или да излекуват човек – по време на война или в момент на съжаление. По-вероятно е да го  убият, без дори да се замислят.


Въпреки многото сили, които имат, сред хората съществуват различни поверия как може да бъде  преборена или подчинена вила. Ако човек откъсне кичур от косата ѝ, тя или ще умре, или ще бъде принудена да премине в нейната плътна форма, позволявайки на човека да я хване и задържи. Ако някой притежава част от кожата ѝ, той ще стане неин господар и ще може да ѝ дава команди, които тя ще бъде длъжна да изпълнява. А ако кожата се изгори, вилата ще изчезне Въоръжени само с тези знания, различни мъже са отивали в гората, за да опитат да подчинят такова същество.
Въпреки че самовилите се смятат за красива раса от женски духове, е опасно човек да се замесва с тях.  Тяхната сила е голяма, а отмъщението им застига тези, които не спазят думата си или ги ядосат. Жестокостта на която са способни е сред водещите сред приказните създания. Бродейки самотни из непристъпните гори, единствената компания, която могат да предложат на мъжете варира от приятелство до поставянето им под заклинание. 

Станислав Колев

Няма коментари:

Публикуване на коментар