02 ноември 2014

Най-големият вид паяк

Пьотър Наскретцки се намирал една нощ в дъждовната гора в Гвиана, когато чул шумолене наблизо. Когато насочил фенерчето си натам очаквал да види някакъв малък бозайник като опосум или плъх.

"Когато включих светлината, не можех да разбера какво виждам" - разказва Наскрецки, ентомолог и фотограф към Музея по сравнителна зоология към Харвадския Университет.

Един момент по-късно, той осъзнал, че не гледа някакъв кафяв, космат бозайник, а огромен паяк.

Познат в Южна Америка като паяк-птицеяд (Theraphosa blondi), този вид е най-големият паяк според Рекордите на Гинес. С краката си достига до разкрач от 30 сантиметра и може да достигне тегло повече от 170 грама.Някои източници твърдят, че един друг вид паяк е най-големия в света, неговите крака са по-дълги. Той обаче е доста по-деликатен и сравнението между двата вида е все едно да се сравнява жираф със слон.

Паякът-птицеяд има 5-сантиметрови челюсти и по принцип не е смъртоносен за хората, макар че неговото ухапване е изключително болезнено - все едно, че са ви забили пирони в ръката.

Въпреки името си, обикновено не яде птици, макар да е способен на това - на практика атакува всичко което срещне. Той ловува нощно време сред слоя паднали листа, така че шанса да попадне на птица е малък. Е, ако попадне на птиче гнездо, тогава може да изяде каквото намери в него - птици и дори яйца.

Обикновено се храни с жаби или насекоми, но най-често със земни червеи, които излизат от земята през нощта заради влажността, те са и много хранителни.

Паяците-птицеяди не се срещат много често. Както Наскрецки казва - "аз съм работил в тропиците на Южна Америка много в последните 10-15 години. Попадал съм на такива паяци едва три пъти".

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Нашественици в Англия

Няма коментари:

Публикуване на коментар