08 октомври 2014

Древните черепи с дупки от куршум

Преди близо век, през 1921, швейцарски миньор търсещ метални депозити в пещерите край град Кабуе, Замбия, намира древен череп, чиято възраст в последствие е определена на между 125 000 и 300 000 години. Това е първият фосил намерен в Африка с черти характерни за Хомо Сапиенс. Но има още една дори по-голяма изненада - черепът има малка дупка от една страна, която според съдебномедицинските експерти може да е причинена само от високоскоростен летящ обект, като куршум например.

При откриването му, черепът от Кабуе привлича голям интерес. Според Смитсоновия институт, първоначално се е вярвало, че това е нов вид хоминиди, дори са му дали специално име - "Родезийски човек". В последствие е класифициран като "Хайделбергски човек", а последните проучвания показват, че черепът има черти близки до няколко различни вида - Хомо Еректус, неандерталците и съвременния Хомо Сапиенс. Изглежда този индивид е бил кръстоска между тях. Една чисто спекулативна моя хипотеза: ако приемем, че наистина този хоминид е бил убит от дошъл от бъдещето изследовател, дали това не е направено именно защото е кръстоска между тези видове? Един вид да се попречи на еволюцията да тръгне в нежелана посока...Пак казвам - това е просто спекулативно предположение.

Черепът е забележителен и без да има странна дупка на него, но тя само още повече задълбочава мистерията. От другата си страна, черепът е счупен - както примерно би се получило при попадение на куршум влизащ от едната страна и излизащ от другата. Интересно е, че нищо за малката дупка (или голямото счупване от другата страна) не се споменава в интернет страницата на Смитсоновия институт, нито на тази на музея по естествена история в Лондон, където доколкото разбирам в момента се намира черепа.

(Photo credit: Natural History Museum of London)

Експертите по криминално дело изключват възможността дупката да е причинена от копие или стрела. Те нямат нужната висока скорост. Стрела и копие могат да пробият черепа, но освен това заради по-ниската скорост се получават и радиални пукнатини тръгващи от дупката. В случая няма такива. Някои отиват дори до там да казват, че нищо друго освен куршум не би могъл да пробие черепа по този начин. Което ни навежда на редица хипотези.

Едната е, че черепът не е толкова стар колкото се мисли. Но това ще е дори още по-голяма сензация - преди стотина години да е живял хоминид с неандерталски и други древни черти!

Друга хипотеза допуска черепът да е наистина на толкова хиляди години, на колкото го оценяват учените, но дупката да е направена в модерни времена. Тоест някой е намерил черепа, гръмнал го е, след което отново го е закопал за да може да бъде открит в последствие от швейцарския миньор. Но черепът е намерен под пласт с дебелина близо 20 метра. Тоест някой доста трябва да е копал за да го зарови там, така че тази хипотеза не е много състоятелна.

Третата хипотеза е любимата на много паранормални изследователи - споменатият вече "пътешественик от бъдещето". Възможно ли е наистина нашите потомци да успеят да изобретят машина на времето?

Друга теория допуска фаталният изстрел да е направен наистина в древни времена, но отхвърля пътуването във времето. Дали е възможно в древността да се е развила напредничава цивилизация, която също да е достигнала до подобна на нашата огнестрелна технология? Дали е възможно такава цивилизация да изчезне без да остави значими следи за своето съществуване?

Този череп с дупка от куршум не е единствен. В Русия, край река Лена е намерен череп принадлежащ на вид изчезнало диво говедо (известно и с наименованието тур). В оригиналната статия пише, че този вид е живял в интервала от преди 2 милиона до преди 4000 години, макар че в Уикипедия е казано, че последния известен екземпляр е умрял в Полша през 1627 г., а по това време вече е имало огнестрелни оръжия като мускети. Това последното го казвам само като странична забележка, не твърдя, че въпросният индивид е живял в модерни времена.


Този животински череп се пази в Московския музей по палеонтология. Интересното при него е, че изглежда животното е оцеляло поне известно време след като е било поразено. За това говори калцирането около дупката.

Споменах за радикалните теории (пътник във времето и древна технологична цивилизация). Сега е ред да спомена и за някои по-скептични такива.

Една хипотеза предполага, че дупките може да са се образували от малки високоскоростни метеорити. Може и по-голям метеорит да е паднал на земята и парчета от него да са се разлетяли наоколо като шрапнели.

От сайта "Bad Archaeology" се опитват (поне според мен без особен успех) да докажат, че теориите около черепа от Кабуе са "врели-некипели". Според тях малката дупка е причинена от някаква болест на меките тъкани, която дори е разложила и костта във формата на дупка. Освен това, твърдят, че от другата страна няма наранявания на черепа.

Това е много важен момент, затова се постарах да намеря снимка на черепа и от другата страна. Вижда се, че действително има липсващи парчета, но дали това е в следствие на излизащ куршум, е трудно да се каже.

(Photo credit: Natural History Museum of London)

Източник 1 и Източник 2

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Как се появява легендата за Лемурия
Мистерията на пещерите Лонгю
Мистериозните нефритени дискове на древен Китай

Няма коментари:

Публикуване на коментар