07 октомври 2014

Детектор на лъжата - от древността до днес

Явно още от древността съществува желанието да се разбере кога някой лъже и кога казва истината.

В древен Китай са карали хората които са разпитвани да вземат сух ориз в устата си докато им задават въпроси. След края на разпита са ги карали да се изплюят. Ако в устата им е останал ориз, се е считало че са излъгали. Считало се е, че стресът от това, че лъжат, нарушава отделянето на слюнка. Даже има такъв израз - "пресъхна ми устата". Който пък не лъже, не би трябвало да изпитва стрес.

В Рим пък се намира известния монумент Bocca della Verità (Устата на истината), който е на 2200 години.Според легендата, заподозряният човек си е слагал ръката в устата на това каменно лице. Ако казва истината, той спокойно си е вадил ръката от там, ако лъже, то лицето му отхапвало дланта. Явно хората толкова силно са вярвали в това, че са си признавали всичко без да ги карат да си слагат ръката в каменната уста.

През средновековието са използвали така наречената проверка чрез смъртно изпитание. Обвиненият е бил подлаган на някакво тежко изпитание, често пъти с фатален край и дори нямащо как да завърши по друг начин (като проверката чрез горене на огън). Ако човека оцелее значи казва истината. Друг вариант е потапянето на провинилия се в река, смятало се че грехът му натежава и му пречи да изплува - тоест ако се удави значи е имало защо. В последствие при така наречените "вещерски процеси" тълкуването е точно обратното. Ако някоя жена потъне и се удави, значи не е била вещица. Ако успее да се покаже на повърхността, се е считало, че за това и е помогнал дявола и наистина е вещица. В този случай я убивали. Тоест и при двата случая жената умира.


За щастие днешните детектори на лъжата не са толкова жестоки. Те мерят дишането, кръвното налягане и естественото био-електричество преминаващо през кожата. За жалост макар по-хуманни, и днешните детектори не са съвсем сигурни. Има доказани случаи виновни да се измъкнат, а невинни да бъдат пратени в затвора заради теста с детектора на лъжата.Източник (със съкращения)

Няма коментари:

Публикуване на коментар