25 октомври 2014

Хора с истински суперсили


Светът на киното и литературата изобилства от супергерои, чиито способности значително надхвърлят тези на останалите хора. За нас тези истории са интересни, защото с тях бягаме от реалността и си представяме какво би било, ако можехме да правим някои от нещата.  И все пак по света има някои надарени с дарби, които се доближават до идеята за суперсила.  Изложените примери не са изчерпателни, нито ще са и най-невероятните, за които ще прочетете в Интернет, но са и максимално реалистични. А може и да се окажат следваща стъпка в еволюцията ни.


Голяма физическа сила


Малко след като Лиъм (Liam Hoekstra) се ражда, неговите родители забелязват, че има нещо необичайно в тяхното момче. Само на два дена Лиъм е бил способен да стои прав с чужда помощ, в осмия месец е бил способен да се набира и да върви по стълбите.  До третата си година вече е повдигал различни мебели, за които дори възрастен би се затруднил.  Още докато прохождал, в изблик на детско мрънкане и тръшкане се е случило да пробие хоросанова  стена. Силата му давала учудваща скорост и ловкост.


Освен това, Лиъм нямал почти никакви мазнини по себе си и имал по-развити мускули отколкото е нормалното за един активен възрастен човек. Загрижените му родители го завели на лекар. Там научили, че страда от рядко генетично заболяване, познато като  „Мyostatin-related muscle hypertropfy”.

Заболяването е било за първи път изучавано  в Германия при бебе родено през 2000 година, което имало развити мускули и което на 4 години било шест пъти по-силно от децата на тази възраст. Заболяването води до много ниски нива на протеина “myostatin”, който отговаря за ограничаването на растежа на мускулите при хората и животните.

Индивидите, при които липсва този протеин, притежават голяма физическа сила и се смята, че могат да развият до 50% повече мускулна маса.  За сега се известни само 100 случая при хората. За щастие на Лиъм и другите като него, това състояние не се свързва с негативни здравословни последици. Единственият минус  е, че трябва да изяжда огромни количества храна.


Неуязвимост


През 1994 година мъж на име Джон участва в сериозна автомобилна катастрофа и въпреки това видимо няма нищо повече от няколко драскотини. Когато отишъл да се прегледа, за да се увери, че няма вътрешни наранявания, рентгеновите снимки  показали, че му няма нищо. Освен това докторите направили интересно откритие – неговите кости били с неестествена плътност  – осем пъти по-голяма от нормалната за хората.


Друг  подобен случай е наблюдаван при мъж, на който е трябвало да се направи операция свързана с неговото бедро. Различни лекари изпитали затруднения с нея и не могли да я извършат заради здравината на неговите кости. Двата случая се оказали свързани. Освен изключително здравите кости, се оказало, че двамата имат далечна роднинска връзка. Докторите определят това като медицинско чудо. Последвало изследване стига до извода, че това е срещано и при други хора в техния род. Предполага се, че е свързано с ДНК изменение.


Издръжливост


Дийн Карназис (Dean Karnazes) външно не изглежда като типичния бегач на дълги разстояния. Въпреки това е звестен с някои подвизи, като бягането в 50 маратона, в 50 щата, в 50 последователни дни без да си даде почивка. В друг случай е бягал 3 дена без спиране и без сън, покривайки около 560 километра. Също така направил маратон между Сан Франсиско и Ню Йорк за 75 дена (1600 километра).


Цялото това бягане без натрупване на умора привлякло вниманието на учените. Изследванията върху него стигнали до  интересни резултати. Мускулите на Дийн имали необичайната способност да работят по-дълго от тези на другите хора, като в същото време получавали по-малко щети от натоварването. Също така има повече кръв  в неговата кръвоносна система, като това позволява на мускулите да останат хидратирани и снабдени с повече кислород. Тази суперсила  не е уникална само за Дийн. Скиорът Eero Mantyranta има  рядко заболяване, на което се дължи и наличието на 50% повече кислород в кръвта. Благодарение на това той развива наистина добра скорост в състезанията.


Рефлекси


Исао Мачии (Isao Machii) е японски фехтувач, който притежава рефлекси значително надхвърлящи това, което се смята за нормално при другите хора. Той е добре познат в родината си с различни умения с неговата катана, като разцепване на летяща стрела на две или малки пластмасови 6 милиметрови куршуми, които се използват играта  страйкбол. Също така държи рекорд за разцепване на бързо движеща се топка за тенис – 440 мили в час.Скоростта на топчетата за страйкбол е значителна по-бърза отколкото човешкото око може да възприеме. Възниква въпросът как го прави? Някак си той успява да предвиди къде ще отиде предметът още преди да е направил траекторията си.

Това не е нещо уникално – всички човешки същества могат да правят това в някаква степен, а професионални атлети, като бейзболистите,  могат да предвидят пътя на топка летяща с около 140 километра в час. Въпреки това, Мачинии успява да усъвършенства това до по-високо ниво. Повечето хора използват очите си при преценяване на траектория, дори и при бързо движещи се  обекти. Исао прави всичко това без да използва зрението си, тъй като обектите, които той разполовява не могат да бъдат възприети човешки очи.

Експертите, които са наблюдавали японеца, спорят как той постига това. Изглежда, че е нужно нещо повече от постоянни тренировки. Според някои , Исао  показва различни  възприятия за пространството. Той не възприема траекторията по нормалния визуален начин, а използва някои други сетива.


Умения с електричество


Сърбинът Славица Пайкиц (Slavisa Pajkic) твъди, че има умения с електричество – може да бъде изолатор, проводник, акумулатор и дори печка. 

Изглежда че Пайкич е недосегаем за електричество и държи рекорд на Гинес за 20 000 волта, преминали през него, без да му навредят. Самият той твърди, че не усеща нищо. Открил е и други свои заложби – може да кара електрически крушки да светват като ги държи в ръцете си, да готви салам, който е сложен на вилица, като използва собствено електричество. Може и да нагрява чаша с вода до 97 градуса за по-малко от две минути.

За първи път научава за способностите си, когато е на 17. С група приятели се облегнали на ограда, която се оказала електрическа. Неговите приятели болезнено се  отдръпнали, но на младия Пайкиц нищо не му се случило. Сега си е поставил за цел да пусне милион волта през себе си. Въпреки всичко това, много скептици са на мнение, че той е измамник.Това не е и единственият подобен случай. В Китай Ma Xiangang (на снимката) има подобни умения. Може да докосва предмети с висок волтаж и да абсорбира напрежението без да изпитва никаква болка. Също така твърди, че това му дава повече сила. За първи път разбира за силата си, когато веднъж телевизорът му отказва да работи и той решава да го поправи.  Без да иска докосва жица, през която тече ток, но за своя изненада открива, че това няма ефект върху него. Продължава да експериментира с  това е ефектът е все същия. Направените му изследвания показват, че заради по-различният състав на някои вещества в организма му, той има 7 пъти по-голяма устойчивост на електричество в сравнение с нормалните хора.

Тази суперсила е една от най-опасните за откриване, така че не бъркайте по контактите, за да видите дали я имате. 


Умения под водата


Мъж известен като Солвин (Solvin) лови риба с харпун и е живял по-голямата част от живота си в морето на борда на лодка-дом, заедно с цялото си семейство, като рядко стъпва на сушата. Интересният му начин на живот е допринесъл да развие различни умения. Може да вижда два пъти по-добре под вода от нормалните хора. Това се дължи на свиване на ирисите му под водата, вместо да се разширят, както и е при повечето хора. Освен това налягането на дълбочина от 20 метра не му влияе толкова силно и може да задържа дъха си за около 5 минути.Тези 5 минути по време на подводен риболов са полезни, но са нищо в сравнение с уменията на един друг човек – Стиг Северинсън (Stig Severinsen) от Дания. Първият му рекорд е, когато се потапя в цистерна с вода и издържа 20 минути и 2 секунди, като две години по-късно подобрява рекорда на 22 минути. За да постигне това, преди потапянето диша чист кислород, с който елиминира азота и въглерода в своето тяло и го насища с кислород. Температурата на водата е била ниска, за да се забави още повече неговия пулс, като така допълнително се намалява консумацията на кислород. Стиг използва упражнения за дишане и твърди, че има способността да се дистанцира от физическите усещания.

Освен силната воля, устойчивост на студ и умения за регулиране на дишането, Стиг има и бели дробове, които са с капацитет 14 литра – два пъти по-големи от средностатистическите.


Умение да се „вижда“ света чрез ехо


Бен Ъндърууд е диагностициран с рак на очите, когато е бил само на две години, което наложило премахването и на двете му очи. Когато пораснал, открил, че има интересна способност. Още на 5 години открил, че с цъкане на език може да събира информация за заобикалящата го среда посредством ехото, което се отразява в заобикалящите го предмети. По този начин успявал да създаде груба представа за света около него. Подобна техника се използва и от делфините.


В началото можел да разбира за положението на стените или други големи обекти, но с времето значително развил това свое умение. Като тийнейджър Бен можел да върви като всеки нормален човек. Можел да определи мястото и формата на предметите без дори да ги докосва. Така той успял да извършва дейности, които изглеждат невъзможни за сляп човек – катери дървета, кара колело и скейтборд и дори да изучава бойни изкуства.  За съжаление Бен умира през 2009 г. на 16 години. Освен него има и други случаи на хора, които са успели да се научат да ползват ехото по този начин.


Поносимост към болка


Тим Кридлънд (Tim Cridland), познат още със сценичното си име Замора – кралят на мъченията (Zamora the Torture King) е водещ, специализирал в опасни номера върху себе си, включващи гълтане на меч, ходене по огън, пронизване на тялото и пускане на електричество.
В своите представления е лежал на легло от пирони, докато някой от публиката е подскачал отгоре му, а веднъж бил и върху същото легло, докато лек автомобил Тойота е поставен отгоре му. Повечето зрители се свиват от страх при вида на представленията му, въпреки че Тим твърди, че не изпитва болка.
Учени решили да проверят на какво се дължи устойчивостта на болка. Открили, че нервните клетки на Тим не регистрират на болка по същия начин както на другите хора. Въпреки че може да усеща топло и студено, той не асоциира болката с неприятно усещане. Това се дължи на нефункциониране на рецепторите за болка в мозъка – точно тези, които ви казват да си отдръпнете ръката от гореща повърхност или ви карат да подскачате на един крак, когато болезнено си ударите пръста в някой ръб.

Въпреки многото плюсове на неговата способност, според лекарите тя е опасна. Болката е начин на вашето тяло да ви каже да спрете да правите дадено нещо или да ви покаже, че нещо не е наред. Способността да не се чувства болка може да доведе до наранявания или да не се забележи съществуваща травма.


Контрол над студа и горещината


За тибетските монаси се знае, че тренират ума и тялото си до степен, в която са способни да покажат невероятни способности. Една от тях е да покачват температурата на кожата  си с 8 градуса по целзий, докато останалата част от тялото им остане с нормална температура. Също така са способни да издържат на много ниски температури.
През 70-те години техните умения са представени и на Западния свят, като се извършват и редица проучвания. При един от тестовете те са били поставени да спят в планина на височина от 4 500 метра, като са имали по себе си единствено монашеското си облекло и никакви други дрехи. Температурата паднала до -17 градуса, достатъчно ниско за да измръзне до смърт всеки нормален човек. Монасите не само, че се чувствали добре, но и не показали признаци на дискомфорт.
Смята се, че постигат това, като забавят количеството кръв към мозъка си и като свиват кръвоносните си съдове.
Станислав Колев
Няма коментари:

Публикуване на коментар