10 октомври 2014

Удивителната история на Маркос Родригес

Този материал е подготвен от читателка на блога.

Маркос Родригес Пантоха (Marcos Rodrнguez Pantoja) е роден на 7 юни 1946 г. в Аньора, провинция Кордоба, Андалусия, Испания. Семейството му е бедно. В търсене на работа, отиват да живеят в Мадрид, където умира майката на Маркос. Баща му се жени втори път за жена, която има син от предишен брак. Местят се във Фуенкалиенте - планинско селище в Сиера Морена, където бащата започва работа във въгледобива, отглеждат и малко стадо кози. Въпреки това, отново живеят много бедно и когато Маркос е на седем години, баща му се принуждава да го продаде на работодателя си дон Онесто. По онова време това е често срещана практика в разорената от войни и революции Испания.

Малкият Маркос е даден да помага на възрастния козар Атанасио, който живее в една дива долината на Сиера Морена и рядко общува с хора. Постепенно двамата свикват един с друг, сприятеляват се и установяват топли отношения, но за нещастие след няколко месеца Атанасио се разболява и умира. Маркос заживява сам и напълно изолиран. През дванадесетте години, прекарани в планината (1953-1965) не е имал контакт с хора, живеел е с глутница вълци и негови приятели са били 1 пор и 1 бухал.

Когато Маркос е на 19 години, е открит от Испанската Гражданска гвардия и върнат в цивилизацията. Първоначално е настанен в болница да се социализира и възвърне някои умения - да говори, храни, носи дрехи. След това постъпва в армията. Маркос никога не успява да се адаптира към обществото, особено му е трудно да проумее значението на парите, а мечтата му винаги е била да се върне да живее сред вълците. От съжителството му с животните остават много развити обоняние и слух, което прави непоносими за него градските миризми и шум. След като се уволнява, отново става пастир. Живее в провинцията и дори известно време в пещера. Накрая се установява в град Ранте, провинция Оренсе на областта Галисия, където живее с някой, на когото вярва.

В периода ноември 1975 г. - април 1976 г., Габриел Ханер Манила - антрополог и писател, прави проучване свързано с интеграцията на деца отгледани от животни. Манила интервюира Маркос и стига до извода, че изоставянето на Маркос не е случайно, а преднамерено, като причина се сочи изключителна бедност на близките му, довела да не се заинтересуват от съдбата му. Изследователян също подчертава, че Маркос е оцелял благодареие на умения, придобити преди да бъде изоставен и на изключителната му природна интелигентност. В периода на изолация момчето научава звуците на животните, посредством които комуникира с тях, като постепено престава да ползва човешки език.

Животът на Маркос вдъхновява драматурга Кевин Люис да напише детска пиеса, озаглавена "Марк", за тема на докторска дисертация на споменатия антрополог Г. Манила и за сюжет на филма "Сред вълци" (Entrelobos) от 2010 г. с режисьор Жерардо Оливарес (Gerardo Olivare).


Испанският режисьорът Жерардо Оливарес споделя в своя блог как се е стигнало до създаването на филма.

През 2007 г. Оливарес чете статия за камбоджанско момиче, загубило се и прекарало 20 години в джунглата. В статията е посочен интернет адрес www.feralchildren.info, където има истории на и за деца отгледани от животни. Режисьорът решава, че там може да се намери интересен сюжет за филм. Разглеждайки сайта, попада на испанско име - Маркос Пантоха, както и на връзка към книгата "Маркос: Дивото дете на Сиера Морена" от Габриел Ханер Манила. Търсенето в Гугъл за името Маркос Пантоха не дава никакъв резултат, затова Оливарес търси данни за Г. Манила. Тук вече има успех - междувременно Габриел Ханер Манила е станал професор по социология и антропология в университета на Балеарските острови. Двамата се срещат и Ж. Оливарес научава цялата невероятна история, както и че Маркос сякаш е потънал в дън земя - през последните 15 години д-р Манила няма никакви сведения за него, възникват и опасения, че М. Пантоха е починал.

Няколко седмици по-късно Жерардо Оливарес се озовава в кабинета на кметицата на родния град на Маркос - Аньора. Кметицата не е чувала историята и първоначално не вярва в нея, но все пак прави малко проучване и открива акта за раждане на Маркос, адреса на къщата, където е бил роден и дори негова братовчедка, която обаче от 13 години не е чувала нищо за братовчед си.

Но Оливарес не се предава и споделя историята със своя продуцент Хосе Мария Моралес, като последният предлага да наемат препоръчан му частен детектив. Детективът успява да открие М. Пантоха и телефонния му номер. Много развълнуван, Оливарес набира телефона, където му вдига мъж, който казва, че Маркос живее там, но иска да знае причината да го търсят. Режисьорът разкрива съвсем честно причината за своя интерес. При следващото обаждане вече говори лично с Маркос Родригес Пантоха. Срещат се и през следващите две години Маркос сътрудничи на режисьора да заснеме филма "Сред вълци" за удивителната история на неговия живот. Маркос Родригес се появява във финалната сцена от филм, весело играещ с вълк в планината.

Климентина Койчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар