26 октомври 2014

10 предмета/обекта с проклятия

Диамантът "Хоуп"

Този диамант наречен "Хоуп" (Надежда) се предполага, че се е образувал преди 1.1 милиарда години. Оценява се на 200-250 милиона долара. Пътувал е къде ли не по света и легендата разказва, че всеки, който се е осмелил да го носи като украшение е бил сполитан от зла участ. Вероятно затова днес е притежание на Смитсоновия музей по естествена история.

За някои от предишните собственици се твърди, че са банкрутирали или са вкарвани в затвора, някои са имали несполуки в личния си живот и са се развеждали, други са извършвали самоубийство. За един дори се твърди, че бил разкъсан от кучета.

В българската уикипедия има статия за него тук.

Там прочетох още допълнителна информация. Намирал се е в Индия (вграден като трето око в статуя на богинята Кали), но е откраднат и пренесен в Европа през 1668 г. Горе-долу по същото време на Стария континент пламва чума. Изглежда от тогава тръгва легендата за проклятието, което тегне върху този скъпоценен камък.


Столът на Бъсби

Английският пройдоха и пияница Томас Бъсби (Thomas Busby) убива баща си през 1702. За това си престъпление е обесен на кръстопътя до близка кръчма.

Но историята не свършва до тук. В споменатата кръчма имало един стол, който бил обърнат към мястото на екзекуцията. Легендата разказва, че всеки който седнел на него, бил застиган от нещастие. Въпреки това, този стол си стоял в кръчмата повече от два века до 1978, когато тогавашния собственик го подарил на един музей.

В музея, столът бил вдигнат на високо за да не вземе някой случайно или нарочно да седне на него.


Репродукциите на "Плачещото момче"

"Плачещото момче" е картина на Бруно Амадио (Bruno Amadio). Тя е била популярна и през 50-те години на 20 век са и правени репродукции. Те обаче изглежда, че са способни да причиняват пожари.

За първи път за това се разказва в статия в английския таблоид "The Sun" от 4 септември 1985.


Една къща в която се намирала картината изгоряла, но самото изображение не било засегнато. Пожарникарите се сетили и за други такива случаи при които възниквал някъде пожар, но ""Плачещото момче" не било засягано.

От BBC са си направили експеримент. Взели са една репродукция и са я запалили. Картината изгаря само в единия ъгъл където директно има досег с огъня. Пламъкът въобще не се разпространява. Дали легендата е потвърдена? Хората не бързат да правят такова заключение, според тях е възможно за направата на репродукцията да са използвани някакви трудно-запалими вещества. Възможно е и да е така, но поне от това видео не се вижда да са я изследвали за това какви вещества съдържа. Тоест предполагат нещо, но не дават доказателства за него.Картината "Ръцете му се съпротивляват"

Тази картина е нарисувана от калифорнийския художник Бил Стоунхам ( Bill Stoneham) през 1972 г. На английски нейното наименование е "The Hands Resist Him". Картината показва малко момче и кукла застанали пред прозорец на който се виждат единствено ръце.


Картината е била собственост на актьора Джон Марли (John Marley) преди да се появи за продан в eBay през 2000 г. Анонимният продавач твърди, че я намерил изоставена зад стара пивоварна. Занесъл я у дома си. Скоро малката му дъщеря започнала да разказва, че фигурите се движат през нощта и дори излизат извън рамката. Някои мислят, че цялата тази история е измислена за да се вдигне цената, която в крайна сметка достига до 1025 долара.

Теракотената армия

За прословутата "теракотена армия" от Китай съм гледал много научнопопулярни филмчета, досега обаче не бях чувал, че над нея тегне някакво проклятие.


През 1974, седем селяни копаят кладенец, когато попадат на находка на 2200 години. Оказва се, че са открили армия от 8000 статуи "охраняващи" знатна гробница. Този обект ще привлече множество учени и туристи, но нищо добро не сполетява първоначалните откриватели. Китайското правителство отчуждава земята и разрушава къщите им за да може да проведе разкопките. Трима от седемте селяни загиват от мъчителна смърт. Според някои правителството е виновно за тяхната мизерия, но според други над гробницата е поставено древно проклятие (подобно на това свързано с гробницата на Тутанкамон), което да я предпазва от набези на иманяри.

Гробницата на Тутанкамон

Може би най-известното проклятие в историята е това свързвано с гробницата на 19-годишния египетски фараон Тутанкамон. Твърди се, че всички които са влизали в нея, независимо дали крадци или археолози, са спохождани от лош късмет, болести и дори смърт.

Повече за това проклятие може да прочетете в тази статия в българската уикипедия.Йоци

Йоци е името дадено на мумия на човек живял някъде около 3300 г. пр. н.е. Тя е намерена през 1991 в Алпите. Няма да давам нейни снимки, защото изглежда доста отблъскващо. Легендата твърди, че върху това тяло дебне проклятие. Мнозина които са имали някаква връзка с това откритие са умрели. Патологът Райнер Хен (Rainer Henn) е загинал при автомобилна катастрофа, бил е на път към научно събитие където е щял да произнесе реч посветена на Йоци. Един от хората, който е открил мумията загива при падане от високо.

"Малкият негодник" на Джеймс Дийн

Актьорът Джеймс Дийн наричал с това име своето Порше 550 Спайдър. Той обаче загива в него при катастрофа през 1955.


Катастрофиралата кола е купена от автомобилния дизайнер Джордж Барис (George Barris), който планира да я продаде на части. При разглобяването един крик поддава и смачква краката на един механик. Така се ражда легендата за това проклятие. Двигателят е купен от един доктор, който също загива при катастрофа. При катастрофа сериозно пострадва и човекът купил скоростите. Гумите от автомобила, след като са продадени, се спукват едновременно в движение и изпращат новия си собственик в болницата. Шасито е транспортирано с камион, който също катастрофира и шофьора загива. След това самото шаси е откраднато и местоположението му се губи, не е ясно дали проклятието е продължило да действа.

Телефонният номер +359 888 888 888

Обърнахте ли внимание, че това е български номер? Както се казва - "и ние сме дали нещо на света". Историята на този номер е добре известна и описана в българските източници. И тримата, които са го притежавали, са мъртви – един от рак и двама застреляни. Сега той е блокиран и вече не го дават на никого. Ето тук може да прочетете повече за неговата история:

Българският 0888 888 888 влезе в световна класация за прокоби

Вазата от Базано

Легендата разказва, че тази сребърна ваза е била направена през 15 век и е подарена на една младоженка преди сватбата и в Неапол, Италия. Тя обаче никога не стигнала до олтара. Била убита още същата нощ, а вазата била в ръцете и. След това вазата се предава по наследство във фамилията, но всеки който става неин собственик, е споходен от нещастие. След няколко случая с фатален край, семейството решава да опакова вазата и да я прибере на сигурно.

Вазата е открита отново чак през 1988. Към нея има бележка на която пише: "Внимавайте...тази ваза носи смърт". Вазата е продадена на търг за 2 250 долара, но бележката не се споменава в описанието. Купена е от един фармацевт, който умира след 3 месеца. След това още трима човека умират. Накрая вазата е предадена на полицията и изглежда не е взела повече жертви...засега.Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
От архивите: месарят-убиец от Чикаго

Няма коментари:

Публикуване на коментар