06 септември 2014

Парикутин - вулканът който се появява в нива с царевица

Рядко на вулканолозите се отдава случай да наблюдават раждането, нарастването и смъртта на вулкан. Мексиканският Парикутин обаче им дава тази възможност. Той изригва на 20 февруари 1943 и затихва през 1952 като по време на живота си унищожава селата Парикутин (от където идва името му) и Сан Хуан Парангарикутиро.

Седмици преди изригването хората в района усещат трептения на земята. На въпросния 20 февруари, фермерът Дионисио Пулидо и съпругата му Паула са на царевичната си нива. Внезапно земята пред тях се издува и се появява двуметрова пукнатина. Чуват свистене и усещат миризма подобна на тази от развалени яйца, освен това от пукнатината започва да се издига дим. Не е за изненада, че хората си плюват на петите.

На следващия ден Дионисио, заедно с още няколко селяни, се връща за да провери какво е станало. Това което виждат обаче ги ужасява. Камъни се изхвърлят сред дим в небето от конус, който все повече нараства пред очите им. За малко повече от ден, новороденият вулкан достига 50 метра височина, а за седмица 100. От него започва да се разлива лава.

Най-ранната снима на вулкана направена два дни след появата му:


След 8 дни, на 28 февруари, Парикутин вече изглежда така:


Изригването се засилва през март, вулканичната димна колона се издига на няколко километра височина. През първата година от своя живот Парикутин изхвърля 90 процента от цялата си маса. Двете близки села са евакуирани, скоро те се покриват с вулканичен прах и лава. Единствено църквата в Сан Хуан Парангарикутиро остава да стърчи над това унищожение. Благодарение на навременната евакуация, никой не загива.

През следващите 9 години вулканът продължава да изхвърля маса, но интензитетът на изригването е малък. През 1952 окончателно стихва, достигнатата височина е 424 метра над полето с царевица от където тръгва всичко. Експертите смятат, че Парикутин е моногенетичен вулкан, тоест никога повече няма да изригне. Днес конусът му и полузаритата църква са популярни туристически дестинации.

Раждането на този вулкан предизвиква огромен интерес не само сред учените, но и сред широката общественост. Самолетните полети от Лос Анджелис до Мексико Сити се отклоняват от обичайния си курс за да позволят на пътниците да разгледат Парикутин от въздуха. Кадри от активния вулкан дори са включени в филма "Капитанът от Кастилия" (Captain from Castile) на "20th Century Fox", излязъл през 1947 година.


Какво ли е да видиш с очите си как се появява нов вулкан насред твоята нива или градина? Предполагам, че преживяването е невероятно, но се надявам това да не се случи в собствения ми двор.

Ето още снимки от различни години, докато е активен:

Затихналият вулкан днес:
Това, което е останало от църквата:
ПОДОБНИ СТАТИИ:
Още мистериозни дупки в Сибир

Няма коментари:

Публикуване на коментар