27 септември 2014

Нашественици в Англия

Предполагам много от читателите на блога свързват думата "нашественици" с извънземни идващи от космоса. Някои от самите англичани пък наричат (неоснователно) "нашественици" хората идващи от България и Румъния. Е, настоящия материал е за нещо друго - инвазивните животински видове нехарактерни за Албиона.

Това не е от днес, всъщност разселването на видовете в нови ареали е постоянен процес. В последните години и десетилетия обаче то се ускори неимоверно и дори придоби епидемиологични размери. Има различни фактори за това. Глобалното затопляне е един от тях. Човекът (волно или неволно) също помага за това - първият пример е именно за това.

През 80-те години в Англия е изключително популярен анимационния сериал "Костенурките-нинджа" (след години ще придобие популярност и в България).


Заради популярността на този сериал, много хора купуват като домашни любимци за себе си или за децата си един вид костенурки отглеждани във Флорида, Америка. В крайна сметка много от тези костенурки големи колкото трапезна чиния, се озовават в каналите и реките на Англия. Живеят до 40 години и разстройват местната екосистема. Досега обаче се е смятало, че във Великобритания не е достатъчно топло за да се размножават. През 2013 обаче в канал в Лондон е хваната малка костенурка от вида. Изглежда заради Глобалното затопляне, средата вече е благоприятна за зараждането на устойчива популация.


Засега хората идват до каналите с надеждата да видят някоя костенурка и много се радват като това стане, но въобще не се замислят за негативните ефекти от наличието на един такъв инвазивен вид.

А лондонските канали не са дом само на тези костенурки, там са се заселили и други чуждоземни видове, които обаче не се радват на такава популярност сред хората. Става въпрос за вид змия идващ от южна и централна Европа. Не е отровна, но плаши всеки, който ги види.


Тази змия има няколко устойчиви популации във Великобритания. Първата в Уелс изглежда се е появила още през 60-те години на ХХ век, когато няколко индивида се измъкват от една зоологическа градина.

През 2009 пък е хванат един скункс характерен за Северна Америка. Марк Хоус (Mark Hows), който поддържа сайт за забелязани в Англия екзотични животни, е заснел няколко други скункса. Дали и те вече имат стабилна популация и какъв ще е ефектът им върху местната екосистема? Хранят се с птичи яйца и малки птици.


Има още по-екзотични животни за които се предполага, че е твърде вероятно да са образували устойчиви популации на Албиона. Папагали, скорпиони и дори кенгура.


Хората биха се ужасили от скорпионите, но обективно погледнато най-опасни за местните екосистеми са няколко други животни. Като северноамериканската миеща мечка.


Тези животни вече доказано са се настанили в Германия и Франция. Застрашават местните птичи и земноводни видове, защото миещите се мечки се хранят с яйцата им. Те с удоволствие се настаняват да живеят близо до хората - под мансардите им. Това дори е довело до падане на цените на имотите в немския град Касел.

Друг много опасен инвазивен вид е азиатския стършел. Опасността от него ми направи впечатление още през 2011 и им отделих няколко реда в МИСТЕРИКА:


Те унищожават популациите от местни пчели и нанасят сериозни щети на пчеларството. Дори нападат хора.


Във водите на Англия пък са се заселили вид миди идващи от понто-каспийския регион на източна Европа. Изместват осезаемо местните видове.


Източник: BBC
Дата на оригиналната публикация: 13 септември 2014
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Ужасяващо летящо насекомо намерено в Китай

Няма коментари:

Публикуване на коментар