02 септември 2014

Ебола - обзорна статия

От няколко месеца в новините редовно присъства едно страховито име - Ебола. Тази зараза е на път да предизвика поредната глобална истерия - подобно на птичия или свинския грип преди това. Дали наистина има повод за безпокойство е рано да се каже. Покрай този вирус се натрупа и доста допълнителна и интересна информация, затова реших да направя една обзорна статия.

Брой на официално известните смъртни случаи причинени от ебола:

Към 30 август 2014: 1552

ИЗТОЧНИК

Малко информация за това какво представлява еболата:

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента.

От 2 до 21 дни след заразяването болният развива симптоми на треска, главоболие, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки. В изключително редки случаи заболяването преминава с тези грипоподобни симптоми. Счита се, че преболедувалите придобиват имунитет към вируса, който е причинил заболяването, но няма доказателства за това (до момента никой не се е заразил 2 пъти с Ебола). В огромната част от случаите обаче към горните симптоми се добавят вътрешни и външни кръвоизливи (хеморагии), увреждания на тъканите, шок и най-често смърт.

Ебола е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.

При евентуално (само)излекуване човек престава да бъде заразоносител, като интересното е, че вирусът продължава да живее допълнително 7-8 седмици в мъжката полова система, правейки семенната течност през този период опасна дори и след “пълното” излекуване.

Срещу ебола няма открита ваксина. Една от причините е, че все още не е известен естественият резервоар на вируса в природата. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка.

Лечението на ебола (както и на повечето хеморагични трески) е поддържащо — болните се оставят да почиват и им се дава вода. Целта е да се поддържа жизнената дейност на тялото, докато то се бори срещу вируса. В общи линии се разчита, че евентуално имунната система на болния ще се справи с вируса.

(Снимка на вируса ебола под електронен микроскоп)

Източник

Еболата идва от космоса?

Според английския изследовател Ашли Дейл от университета в Бристол, този вирус е възможно да е дошъл на Земята от космоса (вероятно с метеорит).

Източник

Това не е първото подобно твърдение. Някои астробиолози считат, че една част или дори всичките биологични вируси може да са дошли от космоса. А някои хора отиват дори още по-далеч като твърдят, че от космоса могат да дойдат и компютърни вируси. Тази тема е разгледана в следната статия:

Интернет и компютрите ни заплашени от извънземни хакери?

Във фантастиката също често се разглежда темата, че космически биологичен вирус може да порази Земята. Една от най-известните творби е "Щамът Андромеда".

******************

Следва подборка на няколко странни новини пряко или непряко свързани с еболата.

Нигерийският християнски проповедник и милионер Темитопе Джошуа (Temitope Joshua) е решил да подпомогне Сиера Леоне в борбата с еболата като дари 50 000 долара и....4000 бутилки с неговата патентована светена вода.

В израелския новинарски сайт Mako е била пусната анкета с въпроса какъв е най-добрия подарък за рождения ден на Обама. Най-много гласове е получил отговорът "плик с вируса Ебола" (48%). Това поне за мен е странно - САЩ са най-големият съюзник на Израел, от какво не са доволни евреите?! Може би от това, че Омаба не е наредил на своята авиация да бомбардира Газа заедно с израелските ВВС? Е, все пак може анкетата да е манипулирана от малка групичка "анти-обамисти" (лесно е) и да не отразява реалните настроения на израелското общество спрямо американския президент.


Съдбата може да си отмъщава жестоко. Това разбрал 40-годишен крадец от Уганда. Той откраднал мобилен телефон от пациент в една болница. Човекът обаче бил болен от ебола, а крадецът също се заразил.

В Южна Корея още няма официално регистрирани болни от ебола и може въобще да няма, но това не пречи истерията вече да се е развихрила с пълна сила. Питейно заведение отказва да приема каквито и да било африканци (а не само идващи от поразените страни) поради опасения, че могат да пренасят вируса.


Източник

И накрая една новина от България.

Телефонни измамници лъжат с ебола възрастни

Жена на 82 години стана поредната жертва на новата телефонна измама с вируса ебола в Пловдив.

Пенсионерката получила обаждане от мним лекар, че дъщеря й е настанена в болница с тежката зараза и за лечението спешно трябва да се плати, съобщи пресцентърът на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Без да се двоуми, възрастната жена приготвила 3600 лева и ги предала на непознат, явил пред дома й.

Източник: VESTI.bg

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Кърлежи, които частично превръщат хората във вегетарианци
Извънредно: взрив в Костенец!

Няма коментари:

Публикуване на коментар