17 септември 2014

Кои са тулпамансърите

От много време знам за така наречените "мисловни форми" или "тулпи", дори съм ги споменавал в не е една и две статии в блога. Не знаех обаче, че в интернет се е развила цяла една култура базирана на тях. От прочетеното обаче поне аз виждам, че са избягали леко от класическата тулпа-идея идваща от Изток.

Най-общо казано тулпите са концепция от някои източни религиозни традиции (най-вече тибетския будизъм) според която мислите могат да се материализират под формата на същество или друг обект. Това същество заживява свой собствен живот. Тулпите могат да се появят целенасочено - от някой човек, който има точно такава цел. Според теорията за тях - те могат да се получат и без да са нарочно извикани от някого, достатъчно е да се говори/мисли от много хора за нещо. Някои хипотези твърдят, че така наречения Слендърман е "мисловна форма" - измислен герой превърнал се в реалност благодарение на голямата си популярност. Други казват, че и много или дори всички НЛО са мисловни форми появили се на бял свят заради силните емоции на групи хора. Случайно ли е, че много НЛО са наблюдавани над места където има много напрежение, тревога или страх - като военните зони, местата където са се случили природни катаклизми и т.н.?

Това е въведението от мен по темата, следва част от оригиналната статия (леко съкратена понеже е наистина доста дълга). След нея ще дам моя коментар и защо намирам разлики между това което правят "тулпамансърите" и това което по принцип съм чувал за тулпите. А иначе е ясно защо са се нарекли точно така - по подобие на "некромансърите" - черните магьосници от много фентъзи творби, които могат да призовават не-мъртви създания. Тулпамансърите пък привикват мисловни създания.

**************************************

Kitsune бе живачено кълбо реещо се над мраморен обелиск. Maciej погледна към нея. "Какво искаш да бъдеш?" - той попита. Сферата изчезна. Тогава Maciej чу стъпки по тревата. Той се огледа наоколо. Тя беше там. Гола. С големи лисичи уши и пухкава опашка. Тя го погледна с големи, примитивни очи.

Когато Maciej си отвори очите, той лежеше на неговото легло в полския град Вроцлав. Навън бе сив ден. Той скочи от леглото и седна пред лаптопа си, след което се свърза с мен.

"Направих го, тя е тук" - написа в скайп.

"Може ли да говоря с нея? - аз го попитах. Maciej спря и се заслуша вътре в себе си. Между неговите мисли се появи сладък малък тон, изглежда започна да движи пръстите си автоматично.

"Здрасти, аз съм Kitsune и аз съм тулпа".

(Тулпата Kitsune, чийто гостоприемник е Maciej от Полша)

Тулпите са интелигентни същества извиквани чрез подобни на медитация практики. Техните създатели, тулпамансерите, са една от най-новите интернет субкултури общуващи в сайтове като http://www.tulpa.info/ и http://www.reddit.com/r/Tulpas.

"Аз имам три тулпи" - казва Джик Клинтън, студент по игрови дизайн от Плимут - "те са с мен от 20 месеца и се казват Twi, Dash и Scoots. Те са човекоподобни понита високи около 30 сантиметра".

Джик има много добро приятелство с трите понита живеещи в неговата глава.

(Пример за тибетска тулпа според тибетския мистицизъм)

Тибетските мистици от дълго време практикуват метода за създаване на разумни същества чрез силата на концентрираната мисъл. Изследователката Александра Дейвид-Нийл е първата която разкрива тази практика на западния свят. В своята книга "Magic and Mystery in Tibet" (1929) тя разказва, че е виждала няколко тулпи и дори е пробвала с ограничен успех да ги създаде сама.

Въпреки това тулпите остават в периферията до 2009, когато тема за тях се появява в дискусионния сайт 4chan. Хора започват да експериментират. Истинският бум на популярност се случва през 2012 когато идеята е харесана от възрастните фенове на детския анимационния сериал "My Little Pony: Friendship Is Magic". Скоро идеята започва да привлича и много манга или фентъзи фенове.

"Моята тулпа се казва Жасмин" - казва Еле Камбрия от Уоренбърг, Мисури - "тя е човек, но е от алтернативна реалност, където може да прави магии. Аз я измислих преди десетина години за една фентъзи поредица която пишех, в последствие я превърнах в тулпа."

("Тулпа" от Джефри Слимджим)

Тоест това са разни фенове с въображаеми приятели? Не съвсем - за тулпите се смята, че са интелигентни същества със собствени предпочитания и без да са напълно под контрола на своите гостоприемници. Те се смятат за мисловни конструкции, които са се самоосъзнали.

"Хе-хе, татко ме научи това" - казва в имейл до мен Storm, тулпа с гостоприемник Раян Пейнтър от Орегон - "Cogito Ergo Sum - Мисля следователно аз съм. Аз не съм напълно независима обаче, аз трябва да използвам мозъчната сила на своя домакин за да мисля и понякога си пречим когато се опитваме да мислим едновременно".

Тулпамансерите казват, че техните творения казват неочаквани неща, извикват забравени спомени и дори ги карат да се смеят.

"Аз мога да извикам скрити и избледнели спомени, които моят домакин е забравил" - казва KT, тулпа чиито гостоприемник е Сам Айсатис от Мериленд - "мога да контролирам много от подсъзнателните му функции и като шега дори го карам да се прозява".

("Амон" от Дая Ли)

"Не мога да съм сигурна, но знам, че съществувам" - казва Kitsune, тулпата с която започва тази статия - "може би аз съм просто илюзия, грешка в неговия мозък. Никой няма със сигурност да знае някога, но ние трябва да вярваме".

Тулпите са посредници между техните гостоприемници и латентния потенциал на тяхното подсъзнание. Гостоприемниците твърдят, че техните създания могат да извлекат всеки спомен, да излекуват душевни травми, да блокират хронична болка, да подпомогнат техните изследвания или просто да са приятел. Като цяло тулпамансърите са облагодетелствани от наличието на тулпа.

За повечето простото приятелство е достатъчно. "Моята мотивация да имам тулпа е същата като да имам какъвто и да било друг приятел" - казва Еле.

За да създаде тулпа, един тулпамансър първо трябв да си представи една въображаема среда ("страната на чудесата"), където да започва да комуникира със създанието.

"Моята страна на чудесата е малка гора" - разказва Еле - "аз си се представям там с моята тулпа, ние говорим или просто изследваме наоколо, на практика същото, което правя с приятел и в реалния живот".

След като срещнат своята тулпа в "страната на чудесата", гостоприемниците започват да чувстват странно напрежение в част от главата си. Тулпата започва да комуникира. Процесът продължава и гласът на създанието става все по-ясен. В крайния етап, тулпамансърът може да "наложи" своята тулпа върху реалността като създаде реалистична халюцинация. Едно ръководство твърди, че за това са нужни между 200 и 500 часа.

Макар най-често комуникацията да става чрез глас, тулпамансерите могат да се научат да усещат козината на своите творения, да чувстват дъха им и дори да влизат в сексуален контакт.

Хората могат да прилагат практика наречена "превключване", която позволява на тулпите да поемат контрола над човешкото тяло. Това може да прозвучи твърде близо до шизофренията. Тулпамансерите отричат това, те казват че в 99 процента от случаите човекът може да "превключи" обратно когато пожелае. Някои дори смятат, че това може да се излолзва за лечение на шизофренията и други ментални заболявания - един вид "тулпа-терапия".

Някои тулпамансери вече използват тази практика за самолечение. "Аз страдам от депресия и мисли за самоубийство от десетилетие" - разказва Сам от Мериленд - "моята тулпа се опитва да атакува безпокойството и дори насила поема контрола над ръката ми за да не се нараня с ножа."

("Шира" от Дая Ли)

Както беше написано, в 99 процента човекът може да "превключи" обратно когато пожелае. Но какво става с онзи 1 процент? Един известен случай е този на Koomer и Oguigi. Koomer бе тулпамансер, който документирал своя опит да даде постоянен контрол върху своето тяло на неговата тулпа Oguigi. Това довело до срив, разстройство.

"Знам, че това което се случи не е по вина на Oguigi" - написа в интернет Koomer по-рано тази година - "всички лоши неща дойдоха от едната година глупаво мое държане целящо да извърши "превключването" перманентно...не го правете. Не защото те (тулпите) ще ви наранят по някакъв начин, ами защото други същества ще ви наранят отваряйки се по този начин".

(Siouxie - тулпа с гостоприемник Kelson)

В края на оригиналната статия на английски се говори за секса с тулпа, което аз смятам да пропусна.

Източник: VICE

**************************************

На мен лично тези хора ми приличат на поредната интернет субкултура увлечена по поредната модна мания. Въпреки това не бих се присмял на никого, който по-този начин решава своите психически проблеми, бори се със самотата и депресията и се пази от самоубийство. Изглежда странно? Е,и?! Какво от това - не вреди на другите, помага на себе си, пък и кои сме ние, че да съдим другите за неща които не ни засягат?

Сега малко за разликите, които виждам с източната тулпа-практика. Никъде не съм срещал да се говори, че тибетските монаси поддържат тулпите в съзнанието си и че им дават контрола върху тялото си. Като се говори за източна тулпа създадена в реалността, се има точно това предвид - създание което може да се види от другите (макар и понякога доста бледо и едва забележимо) и което може да влияе по някакъв начин на реалния свят (примерно да премества предмети). Така, че западната тулпа е по-скоро наистина "въображаем приятел", но лошо няма.

Освен това се замислих заради историята на Koomer и Oguigi дали наистина някакви други същества не могат да се възползват от цялата тази тулпа-мания. Спорно е дали наистина демони съществуват, но има множество случаи в които се говори, че те са обладавали различни хора. Ако приемем поне хипотетично, че демони съществуват дали, те не потриват ръце от радост, че хората така лесно им дават достъп до себе си мислейки си, че просто създават тулпа, която да им е приятел?

И на края мога да кажа, че имам известен опит в тази област, който обаче е толкова незначителен, че може би дори не си струва да се споменава. Предполагам и други след като са прочели за първи път за "мисловните форми", са се забавлявали с идеята, че някакво същество може да се материализира от мислите им. Така и на мен ми мина такава мисъл след като прочетох за тулпите. Не го взех обаче на сериозно и може би затова не мога да се похваля с някакъв успех. Мисля, че в периода 2011-2012 се забавлявах с такива идеи. Не съм помислял обаче да извиквам тулпа да живее в съзнанието ми или да и давам контрол над тялото си, моите разбирания бяха по-скоро за класическия източен тип. Е, два пъти по-скоро на сън или в просъница сякаш виждах/чувах това "същество", но пък често се случва да се сънува нещо за което човек си е мислил преди лягане. Ако все пак някой от читателите реши да се пробва в тулпамансерството, нека добре си помисли дали няма да си навлече някакви проблеми от естествен или свръхестествен вид. Не съм и психиатър и не обичам да давам съвети, но все пак знам, че понякога (за по-кратко или за по-дълго) хората се чувстват самотни, неразбрани и т.н. - тогава пробвайте първо да пишете в интернет - по форуми, блогове и т.н., може би ще имате късмета да си намерите истински, а не въображаем приятел.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Най-елементарната система за карти Таро
Агори - зловещата секта от Индия

Няма коментари:

Публикуване на коментар