16 септември 2014

Мистериозни мобилни клетки в САЩ

Според материал излязъл в "Popular Science" на територията на САЩ са открити 17 фалшиви GSM кули. Вместо да предлагат мобилно покритие, те се свързват с намиращите се наблизо телефони, записват разговорите или четат СМС-съобщенията.

Кулите са открити със специален телефон "CryptoPhone 500", който се дегизира като популярния модел "Samsung Galaxy S III", но има специални функции. Повечето обикновени телефони обаче не биха били способни да различат фалшивите клетки.

Лес Голдсмит от компанията "ESD America", които предлагат този специален телефон разказва:

"Един от нашите клиенти тръгнал да пътува от Флорида към Северна Каролина и по пътя засякъл 8 отделни кули. Дори намерил една в казиното Сейнт Пойнт в Лас Вегас"

Изданието "ComputerWorld" пък от своя страна посочва, че тези фалшиви клетки превключат комуникацията с телефоните в техния обхват от 3G и 4G на 2G. Това се прави защото 2G е по-несигурен и лесен за прихващане. Така че ако внезапно видите, че вашият телефон е преминал на по-стария протокол, може да се запитате дали не сте попаднали в обхвата на фалшива кула.


Макар да не е ясно на кого са кулите, интересен е момента, че няколко от тях са намерени в близост до американски военни бази. Дали са на военните или точно обратното - на агенти на чужди правителства които се опитват да подслушват американската армия? Вероятно не са на NSA - службата за сигурност на САЩ, те ако искат да подслушват нямат нужда от фалшиви кули, директно отиват при мобилните оператори.

Известно е, че полицията поне в няколко американски града е използвала фалшиви кули при техни операции ( "Stingray" или "Hailstorm"), но дали въпросните 17 кули са техни не може да се каже.

Източник


Случайно ли е това, че тази новина е публикувана в секция "Финанси" на Yahoo? Дали цялата тази история не се раздухва за да се продава този "специален" телефон, който може да засича фалшивите клетки? Конспирации, конспирации....

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Как са си представяли хакерството през 80-те години

Няма коментари:

Публикуване на коментар