12 септември 2014

Мистериозните нефритени дискове на древен Китай

Преди повече от 5000 години в древен Китай е започнало прилагането на интересна и загадъчна практика. При погребването на аристократите върху телата им са поставяни нефритени дискове, които по форма твърде много напомнят днешните компакт-дискове. Тяхното предназначение все още не е ясно на учените, както и точния начин на изработването им.

Нефритът е твърд скъпоценен камък състоящ се от различни силикатни минерали. Често се използва за направата на вази, накити и орнаменти. Обикновено е безцветен, но различни примеси (като хром) му придават неговия зеленикав цвят. Поради неговата твърдина, той е труден за обработка, загадка е защо древните китайци са избрали именно него за дисковете.


Тези нефритени дискове често се наричат и "би дискове" (bi discs). Появяват се в края на неолита. Изглежда са били от изключително значение, защото археолозите ги намират на практика във всяка по-знатна гробница на културата известна като "Hongshan" (3800-2700 г. пр. н.е.). Предават се и на кулурата "Liangzhu" (3000-2000 г. пр. н.е.). Тези дискове са поставяни върху гърдите или стомаха на починалия и често имат символи обозначаващи небето.

В онзи исторически период металните сечива все още не са били познати, затова археолозите вярват, че дисковете вероятно са изработени чрез бавно полиране - процес отнемащ изключително много време.

Логично е да предположим, че тези артефакти са били свързани с техните богове. Някои пък предполагат, че те представляват слънцето или колелото на живота. По време на война, загубилия е трябвало да предаде своите дискове на победителя, което говори, че те не са били просто украшения.

Някои свързват "би дисковете" с така наречените "камъни дропа".

Малко отклонение. Докато нефритените дискове са съвсем реални древни артефакти признати от науката, не може да се каже същото за "дропа камъните". За последните се твърди, че са на възраст 12 000 години и са намерени в пещера между Китай и Тибет. На външен вид са описвани на практика като "би дискове". Официалната наука се съмнява в съществуването на камъните "дропа".

Американският Смитсонов институт изглежда има голям интерес към нефритените дискове. В момента те имат повече от 150 диска в колекцията си и са вложили много време в изследването им.

Източник: Epoch Times
Дата: 20 август 2014
Връзка

В научната фантастика има такъв мотив - древни предмети се оказват всъщност носители на информация. За жалост не мога да си спомня в момента нито едно заглавие на такава книга. Дали приликата на тези нефритени дискове със съвременните CD-та не е само визуална ами и функционална? Не казвам, че ако "би дисковете" носят информация тя е закодирана на същия принцип като компакт-дисковете. Може би просто още не сме открили технологията за разчитането им. И защо наистина Смитсоновия институт толкова живо се интересува от тях?

Няма коментари:

Публикуване на коментар