29 август 2014

Агори - зловещата секта от Индия

Струва ми се, че немалко хора в България имат една твърде романтична представа за Индия. Не, че има нещо лошо в романтиката, но прекаленото идеализиране на каквото и да било, може да има лоши последици. Затова предпочитам реалистичната представа за всичко - и с добрите, и с лошите, и с противоречивите му неща.

Тибет е друго далечно място за което също битуват множество идеализирани представи. На него е посветена тази по-стара статия в блога:


Но да се върнем на Индия. От години се говори за така наречените "слънчеяди" - хора, които не консумират никаква храна, а се "хранят" само със слънчеви лъчи. Това "учение" произлиза от един индийски гуру. Малко повече по темата в тези две статии:Е, сега ще ви разкажа за едни други индийци, които точно на обратно на "слънчеядите", се хранят със ВСИЧКО.


Агорите (Aghori, също наричани и Aghori sadhus) са индуска секта от аскети, които освен това са шиваисти. За незапознатите ще спомена, че шиваизмът е една от четирите най-разпространени разновидности на индуизма, от името им се вижда, че като върховно божество те почитат бог Шива. Предполага се, че агорите са се отцепили през 14 век от друг шиваистки култ - Капилика (Kapalika). Съвременния си вид обаче, те придобиват едва към края на 18 век, благодарение на един аскет на име Кина Рам за който се твърди, че живял 150 години и бил живо въплъщение на самия Шива.

Агорите освен това са монисти, които за разлика от традиционните индуски представи не правят разграничение между "чисто" и "нечисто". Отново отварям една скоба за да обясня какво е монизъм. Това е философски възглед според който всичко има едно начало. Дух и материя - всичко е едно. Има отделни разновидности, които спорят кое е основополагащото като например материализмът твърди, че духът се заражда от материята, а идеализмът твърди точно обратното. Противоположен на монизма е дуализмът, който твърди, че има две отделни независими начала - така при него не се спори дали материята произлиза от духа или обратното, двете имат отделен независим произход.

Именно монистките възгледи на агорите са ги довели до това да твърдят, че няма "добро" и "лошо". Всичко произлиза от едно начало (самият бог) и да отричаме нещо като "лошо", "развалено" или "нечисто", означава да отричаме самия Шива. Всичко е перфектно, защото идва от бога. Според агорите, другите хора, включително и другите индуси и индуски секти живеят в илюзия.

Целта на агорите е да счупят цикъла на преражданията и да заемат своето място в абсолюта. Те вярват, че те са част от Шива и се стремят да заемат своето място в самия Шива, а не да се преродят в друго човешко тяло. За да постигнат тази си цел, те трябва станат безразлични към всичко. Те трябва да прегърнат смъртта, да преминават необезпокоявани през отвращението и традиционните страхове, трябва да отрекат физическите удоволствия като секса и да забравят за емоции като омраза, алчност, срам. Те не искат и да оставят никаква следа за съществуването си, затова не създават семейства и не придобиват собственост. Тотално отричайки себе си, те преминават над табутата и приемат всичко равностойно, така агорите вярват, че ще разкъсат връзките които ги свързват със земния живот, няма да се преродят след смъртта си, а ще станат част от Шива. Те вярват, че най-бързия път за постигане на тази цел е да стигнат до "дъното", до най-тъмните, най-мръсните (според обществото) практики.

А какви именно са тези практики? Най-безобидните са пушенето на марихуана и използването на просташки език в изказа си. Понякога се случва някой от аскетите в тази секта внезапно да започне да произнася тирада изпъстрена с много простащини и цинизми. А пушат марихуана, не за удоволствие, а за духовно преживяване. Не си подстригват косите и брадите. Очевидно не се и къпят.


Това са сравнително безобидните им практики, които като цяло не предизвикват голямо отвращение сред другите хора. Но идваме до хранителния им режим. Е, агорите на практика са готови да ядат всичко - развалена храна, гниещи боклуци, дори човешки лайна и пикня. Често пъти тези "гозби" се консумират от съдове направени от човешки черепи или други кости. Повечето хора ще определят това като отвратително, но агорите по този начин убиват човешкото его и отричат човешката представа за красота. Пък и нали те не смятат, че нещата са "чисти" или "нечисти" - за агорите яденето на боклуци е същото като яденето на каквато и да е друга храна.

Агорите често се навъртат край гробища и места за кремиране, смятат, че Шива се усеща най-силно там, понеже това са последните места в живота на хората. Агорите събират прах от кремираните мъртъвци и покриват с него тялото си. Някои не носят нищо друго върху себе си, а други имат едва една превръзка около интимните си части. Някои носят украшения направени от човешки кости, а други използват за бастун бедрена кост. Често пъти в ръката им ще видите купа направена от череп, която те използват за пиене на течности, за хранене или за просене.


Но използването на мъртвите не свършва само с това да си правят съдове и бастуни от костите им. Често използват труповете като олтари над които се молят или медитират, практика която се нарича "шава самскара" (shava samskara). А също както вече беше споменато агорите не се гнусят да ядат всичко...включително и човешка плът. Те си набавят човешко месо от мъртвите, като понякога го пекат над огън или го консумират директно сурово...дори и вече да гние.

Колкото и отвратително да звучи това, колкото и ужасяваща да е тази секта, агорите всъщност не убиват за да си доставят човешкото месо. (Малка забележка: сред стотиците секти съществували в Индия е имало и такива, боготворящи смъртта и дори убиващи произволно попаднали им хора, има догатки, че такива секти продължават да съществуват и днес макар и подмолно защото са забранени от закона). Агорите събират труповете, които се носят по река Ганг. В Индия много мъртви се изгарят, но не всички - деца, свещени хора, бременни или неомъжени жени, починалите от проказа или от ухапването на змия, самоубилите се. Те директно се пускат по течението на реката. Освен това и тези които се кремират, често не изгарят напълно. Те се поставят на горяща плаваща клада, която често пъти изгасва надолу по течението. Агорите събират такива трупове, казват молитва за мъртвия след което го използват за храна, олтар или за направата на съдове, бастуни, украшения...


Агорите са известни с още нещо, което може да се приеме за положително - те са смятани за лечители, лекуващи чрез магия. Твърди се, че те могат да вземат болестта от болния и да я прехвърлят върху себе си. Това вероятно го правят все със същата цел заради която се хранят с лоша храна - самоотричане и поемане на всичко смятано от другите за "лошо". Освен това се смята, че тези лечителски актове се харесват на Шива, който от своя страна дава още повече сила на лечителя. Твърди се също така, че шаманите агори извличат концентрирано масло от труповете с което може да се излекува всичко - включително рак и СПИН.

Не че искам да развалям представата, че агорите могат по магически начин да излекуват болен човек, но се замислих каква може да е истината в тази легенда. Много болести са заразни, така че е нормално когато един болен отиде при такъв аскет-лечител, последния също да прихване, така че "прехвърлянето на болестта върху себе си" може да се обясни с това. Междувременно болният, който боледува от по-дълго време от току-що разболелия се агор, може в скоро време да започне да проявява признаци на подобрение. Той просто е както се казва "преболедувал", освен това вярва, че е излекуван след посещението си при шамана и се проявява така наречения "ефект на плацебото". Самият лечител след като на свой ред преболедува нищо чудно да придобие имунитет и тялото му да стане още по-издръжливо спрямо някои вируси и бактерии - от тук пък идва представата за силата с която ги надарява Шива след лечение. Това обяснение ми звучи до някъде логично, може би има и други компоненти в цялата история. А иначе си спомням, че преди години редовно се разнасяха слухове за лечебни препарати от Азия (основно от Китай) в които се съдържа прах от мъртъвци.

Мнозина биха предположили, че заради практиките им агорите са преследвани от обществото. Това не е точно така. Да, мнозина се отвращават или страхуват от тях, но като цяло не ги закачат. Това се дължи до някъде на това, че ги приемат и за лечители, но най-вече се толерират заради това, че не причиняват вреда на другите. Агорите не убиват за да си набавят трупове, така че нека правят каквото си искат.

В днешно време членовете на тази секта се срещат основно около Ганг в северна Индия и най-вече във Варанази (Varanasi). Там се намира и най-свещения храм за агорите (явно градят и храмове). Та в това свещено място се твърди, че се пазят останките на Кина Рам, човекът който е смятан за живо превъплъщение на Шива и който оформя сектата в това което е днес. Чудя се, как не са го изяли или как не са си направили украшения от костите му, нали за агорите няма никакви табута?

ИЗТОЧНИК

Да се върна пак на първоначалния въпрос. Защо в България има толкова много хора, които се прехласват по Индия, Тибет или и по двете едновременно, които си купуват индийски дрехи (сари) от индийските магазини, които медитират или пеят "Харе Кришна, Харе Харе", но няма нито един който да прилага описаните тук не по-малко традиционни индийски практики?!

5 коментара:

 1. По труповете няма цветни стъкла и пайети, а себеотрицанието в лъскави и прани дрехи не можеш го срещна :-D

  ОтговорИзтриване
 2. Много благодаря за статията гледам един филм "The other side of the door" и в него се споменава за агорите на кратко и реших да потърся малко повече инфо за тях.. е тук открих всичко, което ги описва точно и ясно.. gg wp

  ОтговорИзтриване
 3. Това, че човек харесва нещо в традициите на една държава и дори го прилага не означава, че трябва да харесва и прилага и други неща!

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен29 юли, 2019 19:31

  Изобщо не е вярно, че цяла Индия се бои от тях и те изобщо не са стршни ако човек наистина разбере какво правят и защо. Те не посягат и на никой друг, че защо ми е на хората да се страхуват? Това всичко е написано от някой който даже не е прекарал едни 24 часа с Агори Саду!!!! Как имаш наглостта да пишеш за нещо което изобщо не познаваш, Георги Бончев? От тебе и такива просташки "писания" трябва цял свят да се страхува.

  ОтговорИзтриване