24 август 2014

Най-елементарната система за карти Таро

Редовните читатели на блога знаят, че съм като цяло скептичен към всякакви гадания и предсказания независимо от кой са изречени или какви методи са използвани. Все пак аз самият притежавам едно тесте карти Таро - не толкова защото се надявам да ми предскажат бъдещето и числата от тотото, а защото тези карти могат да бъдат добър помощник за самоопознаване или за вземане на решение, когато не сме сигурни.

Дадената система тук се нарича "За и против" и ще представя моя начин на прилагането и, възможно е някои "експерти" в гадаенето с Таро да не са съгласни с моето доста по-свободно боравене с картите и дори да се възмутят. За мен е по-важно същината, а не точното прилагане на "ритуали".

Подредбата се състои от изтеглянето на едва две карти от тестето и поставянето им една до друга. Намисляме си някакъв въпрос, обикновено свързан с нас самите, с решение което предстои да вземем. На въпроса трябва да може да се отговори с "да/за" и с "не/против". Обикновено картата която се поставя отляво отговаря за положителния отговор на въпроса ("ЗА"), а тази в дясно за отрицателния ("ПРОТИВ"). Според мен няма никакво значение, дали ще решим картата от ляво да е "за", а другата "против" или обратното, стига предварително да решим това, преди тегленето и поставянето на картите.

Реших да (си) задам въпроса "Да гласувам ли на идващите през октомври парламентарни избори?". Това е нещо за което все още се колебая. Разбърках тестето (включително и със завъртане на част от картите на 180 градуса) и реших традиционно лявата карта да представлява "ЗА", а дясната "ПРОТИВ". След това изтеглих две карти и ги поставих една до друга.

Тук е момента да отбележа за незапознатите, че картите не са "огледални" като обикновените карти за игра, тоест изображението е едно и има значение дали е обърнато с "главата надолу". На дадена примерна снимка лявата карта (деветка чаши) е обърната, а дясната (паж на чашите) не е.


След като изтеглите и видите какви карти са ви се паднали, следва разтълкуването. За това ви е нужна книжка със значения, освен ако не помните на изуст всички значения на всички карти. От дадените значения за двете карти "ЗА" и "ПРОТИВ" подбирате тези, които прилягат на зададения въпрос. Тук вече картите нямат такава роля, главната роля е ваша - картите могат да ви подсетят за неща за които не сте се сетили или само предполагате, но не сте сигурни или знаете на подсъзнателно ниво. Противно на това, което ще се опитат да ви убедят много гадатели, картите Таро не могат да ви "кажат" неща, които няма как да разбере сами - като например числата от тотото.

Да се върнем на тълкуването - понякога значението на едната или дори и на двете изтеглени карти въобще не се "връзва" със зададения въпрос. Тогава аз си позволявам отново да разбъркам тестето и да изтегля пак две карти. Ако пак няма смислено тълкувание, тогава отлагам новото теглене на карти за след известно време. Явно несигурността (обикновено собствената ни несигурност) около поставения въпрос е твърде голяма и е желателно да има развитие за да ни се изяснят още подробности. Именно такова нещо ми се случи с въпроса дали да гласувам - явно беше твърде рано за да реша. Колко следва да се чака преди отново да се допитаме до картите? Зависи от динамиката на въпроса. Ако нещо се развива бързо може да се пробваме с тарото и след час, в други случаи е добре да изчакаме ден или седмица. За моя въпрос за гласуването дори мога да изчакам до самите избори и да задам въпроса на картите едва в деня за размисъл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар