23 август 2014

Страшната истина зад "Хамелнският ловец на плъхове"

"Хамелнският ловец на плъхове" е немска народна приказка, която на български съм срещал и като "Свирачът от Хамелин". По всичко изглежда обаче, тя се базира на действителни събития.

Накратко приказката:

През 1284 година германският град Хамелин (Хамелн) бил нападнат от плъхове. Тогава се появил музикант облечен с дреха в различни цветове, който обещал да отърве хората от гризачите срещу заплащане. Градът се съгласил и този странен човек засвирил със своята свирка. Омагьосани, плъховете тръгнали след него и повече не се върнали (според някои версии гризачите се издавили в близката река Везер). Хората от града обаче не удържали на своето обещание и не платили на свирача. Тогава, ядосан, той решил да им отмъсти. На 26 юли, той се завърнал и отново засвирил с магическия си инструмент, но този път извел децата от града, като отново повече никой не ги видял (отново, има версия, че ги завел при реката, където децата се издавили). При някои версии на историята оцеляло едно дете, а при други - три. Едното дете било сакато и не можело да се движи с темпото на другите, то все повече изоставало докато вече не чувало свирката и така излязло от въздействието и. Второто дете било глухо и не чувало музиката, то тръгнало с другите деца от любопитство след като видяло, че всички тръгват. Когато обаче разбрало, че нищо добро не го чака, се върнало. Третото дете било сляпо, то чувало музиката и се опитвало да я следва, но постоянно се блъскало в дървета и в какво ли не и в крайна сметка също изостанало. Така три деца се спасили.

Най-ранното историческо сведение за тази история се появява на цветните стъкла на прозорците на църквата в Хамелн, около 1300 г. от н.е. За нещастие, това изображение е унищожено през 1660 г., но тази сценка е описана в различни текстове. Един от тях е "Люнебургския ръкопис" съставен между 1440 и 1450. В него се казва, и то не като приказка, а като исторически факт, че на 26 юни, свирач в разноцветни дрехи примамил 130 деца от град Хамелин, които били изгубени.

(Източник за изображението:Wikimedia)

Днес, улицата в Хамелн, където се твърди, че за последно са видени децата се нарича Bungelosenstrasse (улицата без барабани) и е забранено на нея да се танцува или свири музика.

Интересното е, че във всички ранни източници, плъховете въобще липсват в историята. Те са добавени едва през средата на 16 век, явно за да се превърне действителното събитие в детска приказка и да се оправдаят действията на свирача. Следва обаче да се запитаме, след като източниците твърдят, че това не е приказка, а действително събитие, и не става въпрос за отмъщение заради неплатените пари за прочистването на града от плъховете, тогава какво наистина се е случило? Има различни теории.

Една твърди, че градът бил сполетян от някакво нещастие (като чумата например), което причинило смъртта на децата. Свирачът е алегоричния образ на "Смъртта". Освен това, се посочва, че плъховете често са смятани за разпространители на чумата, но нека не забравяме, че те не присъстват в оригиналната история, а са добавени едва по-късно. Освен това, най-смъртоносната чума върлува в Европа между 1348 и 1350 г., повече от половин век след събитията в Хамелин.

Друга теория твърди, че децата били изпратени да си търсят късмета по широкия свят от самите родители поради пълната мизерия в която са живели и поради това, че не са можели да ги изхранват.

Трета теория смята, че децата са участвали в така наречения "Детски кръстоносен поход". Това е едно събитие, за което дори има съмнение дали въобще се е състояло. Ето какво се твърди за него:

Тогавашният папа Инокентий III се отчаял от досегашните кръстоносни походи и решил, че единствено децата със своята невинност ще успеят да освободят Божи гроб. Деца от Западна Европа били поведени към Светите земи, но в крайна сметка нито едно от децата не ги достигнало, защото тези, които не умрели от глад по време на пътуването, били продадени в робство - предварително уговорени за продажба от венецианците и натоварени като стока по корабите. В харемите преди този поход е потънал също така и кръстоносният поход на монахините. (Източник: Wikipedia).

За детския кръстоносен поход обаче се твърди, че се е състоял през 1212, половин век преди случилото се в Хамелин.

Друга теория предполага, че децата, този път заедно с родителите си, са напуснали града за да участват в така наречения на немски Ostsiedlung - колонизирането на източна Европа от германците. Това събитие обаче не звучи толкова травмиращо, че да се съставя история за него.

Има и теория която предполага, че в района е върлувал някакъв изверг, който е отвличал и убивал деца. Ако наистина е успял да похити 130 деца без да бъде хванат, е нормално да хвърли населението в ужас и да се появи тази история.

Във всеки случай, каквото и да се е случило, то е било достатъчно зловещо, за да намери място в историческите източници от онзи период. Това от своя страна ни кара да се замислим, какво е "зрънцето истина" във всичките онези страшни приказки, които са ни разказвали като деца?

Източник

(Източник за изображението:Lui-Gon-Jinn)

Няма коментари:

Публикуване на коментар