20 август 2014

Кърлежи, които частично превръщат хората във вегетарианци

Всеки знае, че ухапването от кърлеж може да има много сериозни последствия. Те са способни да пренасят редица болести като лаймската треска.

В САЩ обаче е открит кърлеж, който превръща хората частично във вегетарианци! Научното му название е Amblyomma americanum. Хора ухапани от него могат да развият алергична реакция към червеното месо. Решат ли да консумират такова месо, те веднага получават обриви, вдигат висока температура и дори гърлото им се свива. Не се споменава в оригиналната статия да има проблеми при консумация на бяло месо.

Странична забележка. Може би се чудите кое месо е бяло и кое е червено. Има спор за точното разграничаване. Ето какво намерих в интернет:

Диетолозите определят като червено, месото което произхожда от всички видове бозайници. Докато кулинарните експерти, определят като такова това, което има червен цвят преди термична обработка.

Цветът на бялото месо се дължи на липсата на миоглобин в него, това е месото на всички домашни птици (с изключение на патица и гъска), телешко, риба, морски дарове и месото на всички влечуги. (ИЗТОЧНИК)

Тоест ако някой ухапан от този американски кърлеж се пробва да яде заешко, свинско, еленско или говеждо, то той може да има проблеми. Това на практика принуждава хората да се отказват от този вид месо, защото изглежда алергията е перманентна, не изчезва след време.

Ето и карта на настоящото разпространение на Amblyomma americanum. Дано по някакъв начин не стигне и до Европа.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар