26 август 2014

Флейти на 9000 години намерени в Китай

Изследователи са намерили 6 запазени древни флейти направени от кост и датирани към неолитния период (преди 9000 години). Освен това са намерени множество фрагменти от счупени инструменти. Флейтите имат от 5 до 8 дупки и което е по-интересното - музиката изсвирена с тях е с тоналност необикновено подобна на днешната 8-тонна скала (до-до). Макар това да изглежда като дребен детайл, това всъщност е доста удивително. Явно древните са имали същото "ухо" за музиката както хората днес.


Древните флейти не са нещо ново. През 2008 в пещера в Германия е намерена така наречената в последствие "Hohle Fels Flute" направена от кост от крилото на лешояд - тази древна флейта има 5 дупки и е датирана на повече от 40 000 години! В същата пещера са намерени и най-древните известни фигурки на Венера - на възраст между 35 000 и 40 000 години.

Днес царува представата, че древните хора са били твърде примитивни и са живели едва ли не като животни. Трудно е да си представим, че са се забавлявали с музика, така както ние го правим днес. Освен ако представата ни за древността, не е изцяло погрешна.

Местността в която е намерена китайската флейта е цяло археологическо съкровище. От нея са проучени едва 5 процента, а вече са намерени хиляди артефакти.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Археолози изкопават шише с надпис "Елексир за дълъг живот"

Няма коментари:

Публикуване на коментар