31 юли 2014

Планове за заселване на космоса

Колко голяма трябва да бъде една колония от хора на планета извън Слънчевата система, за да има шанс да оцелее и да има достатъчно разнообразен генетичен материал? Хиляда? Пет хиляди? Според проучванията на  Камерън Смит, антрополог от университета Портланд в щата Орегон (Portland State University in Oregon) ще са нужни между 20 000 и 40 000 души. Тази голяма група би предоставила достатъчно генетичен и демографски материал, който ще увеличи шанса ѝ да оцелее по време на дългото пътуване и след  заселването. Също така ще е нужен и един огромен кораб.


„Искате ли групата да бъде на ръба на оцеляването? Или искате да бъде в добро здраве?“ акцентира Смит по време на презентация на НАСА относно бъдещи космически мисии (NASA's Future In-Space Operations). „Предлагам да подходим по начин, който би дал добър шанс за оцеляване в случай на злополука“


В миналото учените са предполагали, че няколкостотин души ще са достатъчни да изградят колония на или около планета от друга слънчева система. Според Смит е време да преразгледаме числата. Според негово проучване, публикувано през април в научното списание „Acta Astronautica“, междузвезден полет ще отнеме около 150 години. Изчислява, че най-безопасно би било да се пратят 40 000 души, като поне 23 000 от тях трябва да бъдат мъже и жени в репродуктивна възраст. Този брой би бил достатъчен да се поддържа добро здраве в следващите 5 поколения, въпреки някои фактори като: неизбежни кръвосмешения; демографските промени; очакваната поне една голяма катастрофа или авария по време на полета. Изпращане на замразени сперматозоиди и яйцеклетки също е вариант.


Рисунка изобразяваща строеж на космически кораб в орбитата около Земята, като се използват пръстени за построяването му. В самия пръстен може да има хотелски стаи за хора, които биха искали да наблюдават строежа.

Автор на рисунката:  Adrian Mann
Тези планове са все още в областта на фантастиката, но показват, че човек не спира да мечтае да засели космоса. Автор: Станислав Колев

1 коментар:

  1. Сакън!!!
    Човекът е такова заразно зло, че неминуемо ще суртиляса и Новия свят.

    ОтговорИзтриване