25 юли 2014

Бактерии хранещи се с електричество

В света на микроорганизмите са известни бактерии живеещи при екстремални температури или без наличието на кислород. Това обаче бледнее пред новите открития - бактерии преживяващи на базата на чистата електрическа енергия. Нещо повече - тези същества дори са доста разпространени - забодете електроди в земята, пуснете ток и те ще дойдат.

Засега науката е открила два вида такива бактерии Shewanella и Geobacter, но вероятно са много повече. Начина по който тези микроорганизми поемат свободните електрони е забележителен, както един учен казва пред изданието "New Scientist":

"Това е все едно човек да бръкне с два пръста в контакта".

По принцип всички живи същества на Земята (включително и човекът) използват електрони в телата си, така нареченото био-електричество, но това е изключително сложен процес базиран на молекулата ATP. Как бактериите се справят не е ясно.

Източник

1 коментар:

  1. Търсим живот на планети, които да наподобяват нашата, но си мисля, че живот може да има и на такива, които са много по-различни. Представете си само място, където такива бактерии са еволюирали и могат да мислят.

    ОтговорИзтриване