23 юли 2014

Ропен - летящия демон от Папуа Нова Гвинея

Благодарности на Калин, който подготви този материал.

Ропен (Ropen) е летящ криптид, вероятно оцелял птерозавър, наблюдаван още от древността от коренните жители на Папуа Нова Гвинея и близките острови. На остров Юмбой думата "ropen" се отнася за голямо нощно летящо създание от легендите на местното население. Освен, че е нощно създание за него се смята, че излъчва биолуминисценция (подобно на светулките). Описван е като типичен представител на семейството на птерозаврите,но според някой учени има сходна прилика и с друг праисторически летящ динозавър -птеродактила. Предполага се, че менюто му е съставено изцяло от риба, въпреки ,че от легендите на местните се твърди че този криптид отвличане деца. В доклади събирани от очевидци се твърди и, че Ропен е забелязван да осквернява гробове и да "пирува" с човешка плът.

(Снимка на вероятен птеродактил заснета през май 2008 г. в пристанищно село в Папуа Нова Гвинея)

(Предполагаема рисунка на Ropen)

Според изследователя Terrence Aym е много вероятно в островите на Папуа Нова Гвинея да има малка еволюирала група от ропени. Теорията му не е достоверна, но се подкрепя от някой папуански народи, който още от древността разказват легенди за летящите демони с огромни криле, който нападали селата им.

В края на 2006 г. изследователя Пол Нейтън (Paul Nation) организира експедиция до отдалечен планински район в Папуа Нова Гвинея, където една вечер успява да заснеме две светлини, който се издигат от джунглата. Според Нейтън светлините се дължали на биолумисцентните способности на ропен (незнайно защо е изключил версията НЛО). Последвалия анализ на видеото на двата светещи обекта е автентичен и не е манипулиран по никакъв начин.

През 2007 г. изследователят на криптиди и тв водещ Джош "Джошуа" Гейтс (Joshua Gates) се включва в търсенето на мистериозния ропен в епизод от неговото телевизионно шоу "Destination Truth". Той и екипа му също наблюдават неизвестна светлина в нощното небе.

Подобно на повечето криптиди, теории за произхода на ропен не отсъстват. Освен теориите за оцелял динозавър се споменават и други като местен голям вид прилепи (летяща лисица) или достигащата до 2 м. при размах на крилете птица "голяма фрегата" (Fregata minor).

(Fregata minor)

(Pteropus vampyrus - летяща лисица)

Няма коментари:

Публикуване на коментар