20 юли 2014

Водни същества (подборка на новини)

Гигантски саламандър се разхожда в град в Япония

На 4 юли един представител на рядко срещан вид саламандри решил да излезе от река Камогава (Kamogawa) и да се разходи в град Киото. Хората били толкова шокирани от това животно с размери колкото средно-голямо куче, че извикали полицията.

В света има едва три вида гигантски саламандри познати на науката (криптозоологията си запазва правото да твърди, че има повече). Освен в Япония, другите два вида се срещат в Китай и Северна Америка.Източник

Мания по гигантски сомове в Чернобил

Сред руските любители на риболова се носи слух, че в река Припят, която минава през забранената зона около Чернобил са се появили гигантски сомове. Тази мълва изглежда е тръгнала от един руски любителски блог в който дори е публикувана снимка за която се твърди, че показва такъв сом.


Достъпът до забранената зона е ограничен (естествено, оставаше някоя "забранена зона" да е със свободен достъп), а риболовът в нея е изцяло забранен. Само част от река Припят обаче минава през зоната, което значи, че в останалата част риболовът вероятно се допуска (но отново вероятно, не е желателен).

Както знаете, Чернобил се намира в Украйна и ето какво местните рибари мислят за слуховете носещи се сред техните руски колеги. Конрад Юдин (38 г.) казва:

"Чувал съм много истории за това как труповете от местните гробища, които никой вече не поддържа, се отнасят от водата при порой и сомовете от реката ядат тези тела (и затова стават толкова големи), но за мен това са глупости.

Предполагам радиацията може да има известна роля, но според мен тя по-скоро би ги надарила със допълнителни очи или втора глава, а не просто да ги направи много големи.

Мисля, че причината е доста по-проста. Никой не ходи за риба в тези води и сомовете имат време да пораснат до грамадни размери."

Източник

Пускането на екзотични риби в местни реки се превръща в епидемия

Много хора къде легално, къде не, се сдобиват с екзотични риби (а и други животни) от Южна Америка, Тропиците, Африка, Азия и т.н. Повечето от тях ги гледат в аквариуми в домовете си, докато рибите умрат от естествена смърт. Понякога обаче някои собственици на такива риби просто ги изхвърлят в местните реки и водоеми. Причините са различни - вече не могат да ги изхранват или просто им е омръзнало да ги гледат (даа, много разглезени и несериозни хора има). Но фактът е, че все повече такива риби се озовават в местни реки и съществува реална опасност местната еко-система да бъде нарушена. Учените алармират, че пускането на екзотични риби в реките вече взима епидемични размери. На долните снимки са показани нехарактерни за Северна Америка риби уловени в американски езера и реки:
Източник

Това не е само американски проблем, има го също и в Европа (включително България) и Русия. Като потвърждение на това идва една новина от един руски сайт, който показва снимки на пирани уловени в Новосибирск!Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
3-метрова голяма бяла акула е изядена от неизвестно същество

Няма коментари:

Публикуване на коментар