02 юли 2014

Паяци хранещи се с риби

Според едно ново проучване публикувано миналия месец, има десетки видове паяци на всички континенти (без Антарктида), които могат да хващат риби два пъти по-големи от тях.

От десетилетия се знае, че много видове паяци живеят край водни басейни, дори върху границата на водната повърхност (а някои дори слизат под водата във водни мехурчета). Въпреки това, досега като цяло информация за това, че паяци се хранят с риба, е приемана по-скоро за слух. Двама учени (artin Nyffeler и Bradley J. Pusey) решили да променят това и провели широкомащабно проучване. Действително се оказало, че има видове паяци прехранващи се и с риба и то на всички континенти. И не става въпрос за намиране на мъртви риби, а за хващането им от самите паяци. На тази карта е показано къде са открити видовете рибоядни паяци:


Източник

Не би трябвало това научно откритие да е такава голяма изненада. От една страна е нормално да се очаква, че щом някои видове живеят в близост до водата, е нормално да се хранят с това, което средата предлага. И второ известно е, че някои паяци се хранят с други по-големи животни като жаби, мишки, гущери и дори змии и птици.

Освен това паяците са много адаптивни. Една от първите статии публикувани в МИСТЕРИКА през далечната 2009-а бе тази:

Открит е първият паяк-вегетарианец


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Най-интересните нови видове открити през миналата година
Масаж с питон
Инвазия на гигантски пеперуди в Малайзия и Сингапур

Няма коментари:

Публикуване на коментар