19 юли 2014

Гигантска дупка в СибирНа територията на полуостров Ямал (показан на картата) в северозападен Сибир е открита гигантска земна дупка.


Дупката е заснета от въздуха, диаметъра и се изчислява на около 80 метра, а дълбочината и все още не е ясна. Преди няколко дни, в сряда, е изпратен екип от руски учени, които да проучат причината за нейната поява. Това е и причината поради която отложих с няколко дни публикуването на тази новина - за да видя дали няма да се появят новини от научната експедиция - чакането си струваше - първи резултати от изследванията може да прочете в края на този материал.Между другото "Ямал" значи на езика на местното население "края на света". Дупката се намира на едва 30 километра от най-голямото газово поле на полуострова "Бованенково", което е повод за леко притеснение.

От както кадрите се появиха в интернет, бяха предложени множество теории както от експерти така и от любители. Някои хора дори първоначално се съмняваха дали не става въпрос за измама, компютърно генерирано изображение, но изглежда все пак дупката е реална.

Най-необичайните теории естествено са запазени за извънземните - като разбило се НЛО. Друга теория също залага на това, че е паднал обект от космоса, но счита, че става въпрос за метеорит, а не за извънземен кораб.

Ана Курчакова от Субполярния научно-изследователски център счита, че причината за образуването на дупката е по-скоро свързана с глобалното затопляне. То е причинило експлозия на подземната смес от газ, вода и соли. Получило се е нещо като изстрелването на коркова тапа от раздрусана бутилка с шампанско. Ако действително това е причината, то определено има повод за тревога - може да се случи пак и да засегне множеството тръбопроводи в района.Газовото находище "Бованенково" е открито през 1972, а "Газпром" започва неговата експлоатация през 2012.

Освен с газовите си залежи полуостровът е известен още с множеството си мигриращи птици, северните елени, много от които отглеждани в стада от местното коренно население, както и с това, че понякога там се откриват тела на живели някога мамути.Източник за появата на дупката: The Siberian Times

Източник за някои от снимките и повече за полуостров Ямал: Wikipedia

Обновление: Първи новини от научната експедиция изследваща загадъчната дупка

Учените са се насочили към извода, че този кратер има естествен произход и не е резултат от човешка дейност, нито от падането на метеорит. Не са засечени опасни лъчения. Изпускането на газ под високо налягане изглежда наистина е най-вероятната хипотеза. Точната дълбочина на кратера все още не е измерена, понеже приближаването до него е рисковано - постоянно се срутва почва в него. Въпреки това учените казват, че няма опасност за добива на природен газ в района. Ето и две снимки заснети при експедицията:Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:10 мистериозни места

1 коментар:

  1. Анонимен20 юли, 2014 14:34

    Според мен е по логично да е метеорит от колкото НЛО :)

    ОтговорИзтриване