24 юни 2014

Menhune - древната раса от легендите в Хавай

В Хавай има легенда за така наречените хора Menehune - те са населявали островите преди пристигането на заселниците от Полинезия. Много историци приписват именно на тях древните структури разпръснати на различни места. Други изследователи обаче считат, че това е легенда без зрънце истина в нея появила се едва след пристигането на европейските мореплаватели.

Според легендите на местните жители, когато предците им пристигнали от Полинезия, те заварили раса от талантливи майстори, както и много изкуствени езера, пътища и дори храмове построени от тях. Много от тези структури съществуват и до днес и майсторството с което са построени е видно. Според преданието, всеки Menehune е бил майстор в определена област и е имал една специална функция, която е извършвал с голяма прецизност. Те се събирали на свечеряване за да построят нещо само за една нощ и ако то не е завършено на сутринта, го изоставяли.

Фолклористката Катрин Луомала (Katharine Luomala) разглежда една теория, че Menehune са първите заселници на Хавай и са дошли от Маркизките острови някъде между 0-350 г. от н.е. Когато около 1100 г. дошла следващата вълна заселници, този път от Таити, новодошлите бързо подчинили отколешните жители. Новите заселници нарекли старите с думата "manahune" (по-късно преобразувана в "Menehune"), което значи ниски хора. Едва ли обаче са имали в предвид тяхната височина, понеже и до сега в Хавай не са открити скелети с нисък ръст, а по-скоро те са означавали социалния им статус - "нисши хора", "подчинени". Това не пречи някои да приемат названието буквално и да си мислят, че Menehune са били джуджета.


Оцелелите Menehune се оттеглили в планините, но изглежда техните наследници са просъществували чак до идването на европейските мореплаватели, защото при проведено през 1820 г. преброяване на населението 65 от местните жители се били записали като "Menehune".

Следват някои от творенията, които се приписват на тази древна раса.

Рибното езеро Алекоко

Това езеро се е получило чрез изграждането край река Хулей на стена от вулканични камъни висока 1.5 м. и дълга 274 метра. В езерото се развъжда риба за храна. Установено е, че камъните за стената са донесени от място отдалечено на 40 километра. Легендата разказва, че това езеро е съградено само за една нощ като Menehune се наредили по цялата дължина от кариерата до реката и си предавали камъните от ръка на ръка.


Церемониалното място на остров Некер

Това е един от северозападните Хавайски острови. Малко следи са открити на него от дългогодишни човешки поселища. Вместо това има множество археологически находки, които говорят за ритуалното значение на мястото. Там все още има изправени 11 базалтови камъка, като се смята, че са били първоначално 19. Легендата разказва, че островът е бил едно от последните убежища на Menehune.


Напоителният канал Kīkīaola

По-късните жители на Хавай строят много напоителни канали, но те не използват фино отсечени базалтови камъни като тези в канала Kīkīaola. Затова се смята, че той е дело на Menehune.Източник: Ancient Origins
Дата на оригиналната публикация: 11 юни 2014
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар