29 юни 2014

Вампирската лоза от Централна АмерикаОт блатата на  Никарагуа, Централна Америка, произлиза историята за мистериозно растение, наречено „Вампирска лоза“ (Vampire Vine). Местните я наричат „Дяволска примка“ и я определят по-скоро като октопод, като от сърцевината му излизат продълговати лози с малки усти.  Растението за първи път е описано в статия във вестник „Review of Reviews“ (издаван в Лондон между 1890-1893) от Уилиям Томас. Той позовава историята на статия в списание „Луцифер“ (1887-1897). По-късни проучвания не откриват такава статия в списание „Луцифер“ и се смята, че Томас може би е измислил всичко. 

Статията разкрива приключенията на биолога Дънстан (Mr. Dunstan), който се натъкнал на странно растение, докато изучвал в продължение на две години флората и фауната на Централна Америка.

Според неговите твърдения, намерил  растението в блатиста местност, близо до езерото Никарагуа(най-голямото в централна Америка и трето по големина в Латинска Америка). Докато е събирал растения и насекоми, чул кучето си да скимти и лае уплашено. Веднага изтичал до мястото и видял, че животното е обвито в приличащи на въжета корени и клони. Те били в тъмен, почти черен оттенък и били покрити с тъмна смола, която излизала от порите на растението.  Смолата била изключително лепкава и имала отвратителна животинска миризма. Хванатото в клопка куче се борило с тези клони и изглеждало да е в агония.

Веднага щом сепнатият Дънстан се съвзел от гледката, се опитал да освободи кучето си, като използвал нож, но открил, че лозите са изключително трудни за рязване. След много усилия успял, но когато си погледнал ръцете видя, че целите са червени и в мехури. Самото животно било цялото в кръв, а по тялото си имало много малки точки, от които изглеждало, че е пита кръв. Кучето било живо, но дезориентирано и имало трудности да върви.

Биологът разказал на местните за преживяното и разбрал, че това растение им е добре известно . Те се страхували и го предупредили да стои далече. Казали му, че единствения начин да се измъкне от растението е да отреже впитото пипало, като дори и след това то щяло да продължи да смучи кръв,а ако иска да го махне напълно, ще трябва да се раздели с част от кожата си и от мускула. Въпреки това Дънстан се опитал да събере повече информация, но намерил за трудно да се доближи  или да го докосне. Наблюденията си той описва така:

„Способността на растението да всмуква се дължи на множеството малки израстъци, приличащи на усти, които по принцип са затворени, но се отварят при приемане на храна. Ако е уловено животно, кръвта се изсмуква, а тялото се захвърля след това. При хвърляне на бут сурово месо, само за пет минути кръвта е изсмукана, а остатъците захвърлени. Лакомията на растението е невъобразима“

Идеята за Вампирската лоза е по-скоро измислена, но си остава интересна. Според мен става въпрос за някой много бодлив храст. Има направен хорър филм от 2008 година, който е на тази тематика – “The Ruins

Автор: Станислав Колев

източници: линклинклинк

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)