07 юни 2014

Предмети на викингите намерени край Големите езера в САЩ

Група от любители-археолози са търсили останки от индиански селища в близост до град Чебойган (Cheboygan) на брега на езерото Хюрън, но вместо това са изкопали голям брой предмети с предполагаем северно-европейски произход. Общо 194 на брой, повечето от тях са направени от различни метали като сребро, желязо и мед. Вероятно мястото, където са намерени, е било древен викингски търговски пост, който е контролирал проливите към други от Големите езера - Ери и Мичиган.

Предметите изглежда имат разнообразен географски произход. Мечове, брадви и други оръжия с характерни скандинавски или германски черти, сребърни копчета и везни от британските острови, гребени и дръжки за ножове от моржова кост, които пък вероятно идват от Гренландия и Исландия. Наличието на всички тези предмети говори за сложна и ефикасна икономическа система базирана на търговията на далечни разстояния.Археолозите започват да търсят следи от викингите по източния бряг на Северна Америка от 1960 г. когато е открито тяхно поселище на остров Нюфаундленд. Много от нещата намерени там говорят, че е имало търговска връзка с континентална Америка. Като например костилки от растения, които не виреят толкова на север и трябва да са донесени от юг. През 2012 са открити още 3 вероятни викингски поста на други северни / североизточни острови в близост до континента.

Настоящото откритие обаче е първото подобно в района на Големите езера. Това е доста навътре в континента. На долната карта в червено е показан щата Мичиган, който граничи с Големите езера.


Всички от намерените предмети са предоставени на департамента по археология към университета в Мичиган, които от тук на татък поемат изследването на новия археологически обект.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Светия Граал...намерен за пореден път

Няма коментари:

Публикуване на коментар