29 юни 2014

Водният дракон от езерото Челан

Челан е дълбоко езеро в северната част на американския щат Вашингтон. Мнозина смятат, че под повърхността има пещери чрез които то се свързва с други езера от района и дори с Тихия океан. В Челан има обилно наличие на риба и според някои това е предпоставка в езерото да могат да живеят и по-едри същества хранещи се с тази риба. Едно такова същество е описано в индианските легенди - огромен дявол, живеещ в дълбините, който индианците се опитали безуспешно да убият.

В по-късни времена местните жители оприличават съществото на шотландското чудовище Неси, дори смятат, че Неси е женско същество от този вид, а Челанската твар е мъжка. Как обаче двете водни чудовища се срещат като езерата им са на хиляди километри едно от друго - в САЩ и Шотландия? Много просто, съществото от Челан има крила и може да лети!

През 1892 в местен вестник излиза интересна статия. Според нея неназован млад мъж се къпел в езерото, когато усетил, че нечии силни челюсти се заключват около краката му. Мъжът се развикал и двама от неговите приятели се втурнали да му помагат. Те успели да го извлекат на брега заедно с чудовището. То имало тяло на алигатор, глава и очи на змия и крила на прилеп. Не можели да го убият по никакъв начин - удряли ли го с ножове и пръчки, но то отказвало да разхлаби захапката около човека. Тогава запалили огън и завлекли чудовището към него. Веднага съществото размахало крила и се издигнало във въздуха, заедно с човека в устата си. Гмурнало се обратно в езерото и мъжът повече не бил видян никога.

Местни хора и до днес твърдят, че са виждали чудовището в езерото.

Макар да има индиански легенди за това създание, изглежда че и белите заселници са си измислили предание за него в което е описано от къде се е взело съществото.

Преди двеста години, един шотландец роден в близост до езерото Лох Нес тръгнал с кораб на дълго пътешествие. Той носел със себе си сандък който принадлежал на баща му, който служил като войник в местен шотландски форт. Когато корабът бил край бреговете на щата Вашингтон, ги застигнала страшна буря. Някак си, корабът бил пренесен в езерото Челан, където заради бурята сандъкът паднал зад борда. Капитанът се хвърлил да го спасява, той успял да хване съкровището, но то го повлякло към дъното.

Никой не знаел, че на кораба пътували тайно и две мистериозни жени. Те всъщност пазели ценния сандък. Те скочили след капитана и пред очите на смаяния екипаж взели да се променят - краката им се превърнали в рибни опашки. Едната хванала капитана и го извлякла на брега, а другата занесла сандъка в една дълбока подводна пещера. Там го отворила и вътре имало яйце. То се разчупило и от него излязло съществото, което в последствие щяло да получи името "драконът от Челан".

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар