22 юни 2014

Обезпокоителни новини - войни, земетресения

Тази статия първоначално щеше да е посветена само и единствено на мистериозните земетресения в далечна Аляска. Овен това я бях запланувал за края на месеца (30 юни). Но събитията от последните дни промениха плановете ми (потопът в източна България), също така попаднах и на една статия за глобалния мир в света. Затова реших да направя обща статия, защото макар и да са доста различни - войните и земетресенията говорят за едно - положението е сериозно.

Читателите които следят от години МИСТЕРИКА, може би помнят, че през 2011 и 2012 често публикувах сборни статии с обезпокоителни новини свързани с различни бедствия. Това се дължеше основно на разразилата се психоза свързана с очаквания "край на света" уж предсказан от календара на маите. За щастие най-мрачните прогнози не се сбъднаха. През 2013 в значително по-малка степен обръщах внимание на такива теми, това обаче не значи, че лошите неща не продължиха да се случват.

Този месец и България не бе подмината от лоши новини - наводненията във Варна и Добрич взеха жертви. Заради тази новина, малко в страни остана една друга - за финансовите проблеми в Корпоративна Търговска Банка. Уж изолиран случай, но може да се разклати цялата финансова система на страната. По-младите читатели едва ли знаят/помнят "виденовата зима", но аз добре я помня...дано не се повтори. Това може да е по-страшно и от природно бедствие.

За първи път от Втората Световна Война глобалният мир намалява

Мирът не е нещо, което лесно може да се измери, все пак може да се прецени до колко "мирна" е планетата по няколко основни показателя.

"Глобален индекс на мира" (Global Peace Index) е доклад публикуван всяка година от изследователската организация "Institute for Economics and Peace" базирана в Сидни, Австралия. В тазгодишното издание на доклада, за първи път от шест десетилетия, се преценява, че мирът отстъпва, а не се разширява. Основно това се дължи на нападенията в Ирак, Сирия, Афганистан, Судан и ЦАР, но също и на зачестилите престъпления в градовете по света. В 51 страни положението се подобрява, но в цели 111, то се влошава.

Според тази карта България (все още) е сравнително спокойна страна, надявам се да продължи да е такава и за в бъдеще. В червено са страните с най-много прояви на насилие.


Източник

Едни от най-големите причинители на нестабилност са терористите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (позната на английски като ISIS). В долното видео подробно, но на достъпен език (на английски) е обяснено как те набират мощ:Непряко тази групировка влияе и на България. Мнозина от сирийските бежанци бягат от страната си именно заради тези терористи.

Сравнително силни земетресения в Аляска озадачават учените.

Поредното силно земетресение (с магнитуд 5.7) разлюля Аляска на 16 юни в 4:01 сутринта. Това е петото подобно земетресение случило се от месец април насам. Отделно има и множество по-малки земетресения от 3 и 4 степен.

Това озадачава учените. Аляска по принцип се смята за асеизмична (спокойна) зона. Преди 18 април (от когато започват земетресенията), последното земетресение с магнитуд над 5 по Рихтер се е случило в далечната 1981 година.

Да ли не се задава нещо страшно?

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Учените са озадачени от мистериозни дупки в пясъчни дюни
Убежища за края на света

Няма коментари:

Публикуване на коментар