15 юни 2014

Газека - криптид от Папуа Нова Гвинея

Газека (още наричан "Папуанския прасе-дявол") е криптид, който е описван като приличащ на тапир или гигантски ленивец, с нос подобен на хобот. Има теории, че може да е наследник на изчезнал вид двуутробно животно принадлежащо към рода Palorchestidae.

През неназована година британския пътешественик К.А. У. Монктън обикалял западните части на Британска Нова Гвинея, близо до връх Албърт Едуард. Там попаднал на гигантски следи от наскоро преминало едро животно. Изследователят тръгнал по тези следи и привечер стигнал до едно пигмейско село, което тъкмо било унищожавано от ужасно същество, навсякъде тичали пищящи туземци. Монктън открил огън с пушката си. В един момент звярът се изправил на задните си крака и бил над 7 метра. Два от куршумите го били улучили в рамото от където течало кръв, но преди човека да може да презареди, съществото избягало в гората. Било твърде тъмно за да го гони и на Монктън така и не се отдал друг случай да се срещне с този звяр.

Между 1909 и 1911 в Нова Гвинея действала научна експедиция водена от Уилям Гудфелоу. На 31 август в "Steven’s Point Wisconsin Gazette" излиза статия в която се твърди, че експедицията е "направила най-забележителното научно откритие правено някога". Материалът твърди, че учените са намерили "праисторическо чудовище по-голямо от слон", както и нова раса от пигмеи непознати до този момент на науката.Според описанието дадено във вестника, Газека е с окраска от черни и бели ивици, нос на тапир и лице на дявол. В статията се казва още, че д-р У.Д. Матю от Американския музей по естествена история вижда силна прилика между това същество и живелия някога праизторически звяр известен като Дипротодон, вкаменелости от който се намират днес из цяла Австралия.

Ето как учените предполагат, че е изглеждал дипротодона (източник Wikipedia):


В по-ново време (едва преди няколко години) австралиецът Браян Ървин посещава Папуа Нова Гвинея където събира свидетелства от местни жители за наблюдавани от тях още от 90-те години на ХХ век огромни същества, които те описват като "живи динозаври".

Източник: Phantoms and Monsters
Дата на оригиналната публикация: 6.6.2014
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Стотици странни стъпки в Малайзия

Няма коментари:

Публикуване на коментар