13 юни 2014

Човекоядните дървета на Мадагаскар


Мадагаскар претендира да е дом на поне два изчезнали вида мистериозни човекоядни растения. Информация за едното черпим от разказ на германския изследовател Carl Liche, според който през 1878 той и неговият помощник Хендрик, са станали свидетели на жертвоприношение на жена от племето Мкодо, като тя е била дадена на гигантско месоядно дърво. Историята е публикувана през 1881 година в австралийски вестник (The South Australian Register).

Дървото е описвано като високо 8 фута (2,4 метра) и напомняло на ананас, с 8 дълги изострени листа, които се спускали от върха до земята. Върху стъблото били неща, които напомняли контейнери, съдържащи гъста течност, за която се казвало, че упойвала потенциалните жертви и се смятало, че има силен наркотичен ефект.  Около контейнерите имало израстъци(филизи) с шест бели  пулсиращи пипала.  Дървото имало бели прозрачни листа, които напомняли на изследователя на потрепващи усти на насекоми.

Видяното е описано така:

Внимание! Авторът на историята си е поиграл с описанията и не е препоръчително да се чете от лица под 12 години.

„Тънките деликатни пипала, с яростта на пригладнели змии, потрепнаха за момент над нейната глава, след което като че ли водени от инстинкт на демоничен ум, се насочиха към нея и започнаха да се обвиват около врата и ръцете ѝ. Нейните викове и още по- ужасяващ смях се издигнаха диво, докато не бяха задушени до нечленоразделни стонове. Клоните един след друг, като големи зелени змии, с брутална сила и адска скорост я издигнаха и започнаха да се затягат с жестокостта и силата на анаконда, която се увива около своята плячка“


Историята вдъхновява няколко експедиции до Мадагаскар, които се опитват да намерят зловещото дърво.  Една такава се провежда от 1911 до 1913, като тя не успява да го открие, но твърди, че намира племето, както и група мисионери, които твърдят, че са го виждали.

Друга експедиция се провежда през 1998 година, като начело е чешкият  изследовател и криптозоолог  Ivan Mackerle. Те не успяват да локализира дървото, но по време на пътуванията си открива история за друго дърво- убиец.  Според местните то растяло само в една част на острова и неговите цветове изпускали отровен газ. Твърдели, че знаели къде точно имало такова и упътили експедицията. Изследователите повярвали на историята и докато търсили мистериозното дърво, носили противогазни маски. Когато го открили, те видели няколко скелета на животни край него, но то не цъфтяло в този момент и не могли да проверят дали е отровно. 

Според критиците, историята за човекоядното дърво от Мадагаскар е изцяло измислена- няма достоверни сведения за него, а споменатите лица в първата история не съществуват.

Източник: линк

Автор на статията: Станислав Колев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)