09 юни 2014

Митични същества: Грифон

Грифонът е легендарно същество с глава и крила на орел и тяло, опашка и задни крака на лъв. Орелът е смятан за "царя на птиците", а лъвът за "цяр на животните", и затова грифонът се счита за мощно и величествено създание.Макар грифонът да се появява през средновековието в много благороднически гербове, легендата за това същество датира от много преди това. По време на Персийската империя, грифонът е смятан за защитник от зло, магии и клевети. Той се споменава в античните гръцки текстове, но има свидетелства, че подобни същества са съществували във вярванията на древен Египет и древна Персия, като те могат да проследят чак до четвъртото хилядолетие пр.н.е. На остров Крит пък археолозите са открили стенна фреска в така наречената "тронна зала" в Кносос, която е датирана към бронзовата епоха около 15 век пр.н.е.


Има и няколко други хибридни легендарни същества подобни на грифона. В асирийската митология се среща съществото ламасу (Lamassu), което е описвано с глава на човек, тяло на лъв или бик и крила на орел.


В Индия пък имаме съществото Гаруда (Garuda), полу-човек, полу-птица, което е пренасяло индуиския бог Вишну.


Може би възхищението на хората от такива хибридни същества се дължи на това, че така им се позволява да комбинират най-добрите характеристики на две или повече различни създания в едно "суперсъщество".

В европейските легенди от средните векове, се е вярвало, че грифоните се обвързват до края на живота си с своя партньор. Когато единият от двамата умре неговият партньор или неговата партньорка не търсят друг грифон да го замести. Някои считат, че затова Църквата е използвала изображението на грифон - като символ срещу повторното сключване на брак.

Други считат, че легендата за грифоните е донесена в Европа от търговци пътуващи по така наречения "път на коприната". Минавайки през пустинята Гоби в Монголия, те са виждали подаващи се от пясъците фосили на динозавърът Протоцератопс. Гледайки неговия скелет (особено черепът с човка), те са си представяли, че това същество като живо е изглеждало като комбинация от лъв и орел.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Котьолак - човекът-котка
По-малко познати криптиди: Сналигастър
Попобава - един сравнително нов демон

9 коментара:

 1. Атанасов09 юни, 2014 16:13

  Разходи се около пещерите над с. Младежко в Странджа в някоя лятна нощ и ще видиш дали грифоните са митични същества, можеш да носиш няколко парчета сурово месо за по-сигурно ...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

   Изтриване
 2. Ами, принципно пиша на десетопръстна система - машинопис. И да, възможно е в бързината да съм натиснал грешна буква. Не мисля че това ме прави тъп или каквото и да е било.Та нека не изглупяваме, просто попитах - ти сериозно ли говориш?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не се занимавай със заяждащите се, аз затова му изтрих коментара

   Изтриване
  2. Анонимен05 март, 2016 13:28

   Не съм се заяждал, просто живеем в такова време, в което населението изглупява, не само тук, но и в целия свят. Хубаво е, че той отговори без да използва цинични думи(и ми промени мнението), каквито биха използвали повечето глупаци, когато им направиш невинна забележка. А някой даже и ще те пребият(справка: случаят на околовръстното от последната седмица).

   Изтриване
  3. Та, след като изяснихме недоразумението....Този човечец, там най - отгоре, сериозно ли говори? Това ме интересува. Интересно ми е, тъй като символа на Грифона се свързва с рода Дуло. До колкото ми е известно, всеки Кан го е носил.

   Изтриване
  4. И един съвет. Когато правиш невинни забележки, не използвай думи с които видно или не видно можеш да обидиш човек. Шивача е казал - 3 пъти мери, един път режи....някой ден, ей така прибързано може да си отрежеш я пътя, я някоя възможност или нещо друго. Правенето на забележка, без употребата на обидни думи (каквито и да са) имат доста по голям ефект да предизвикат някакво замисляне върху дадения проблем. Появи ли се обида, каквато и да е тя, превръщаш се в агресор, а човек има първични инстинкти :)

   Изтриване
 3. Анонимен12 март, 2016 13:08

  При нормалните хора тези първични инстинкти се проявяват в кризисни ситуации - а това, че все повече хората се палят от щяло и нещяло, говори за емоционална нестабилност(за която самите те не са виновни, а външната среда). Просто ми омръзна да срещам все повече и повече неграмотници, които са атрактивни в днешно време. А за човека по-горе не съм сигурен дали говори сериозно - ако реши да сподели своята история тук, тогава ще видим да ли е сериозен или пък може да покаже снимка(вече има достатъчно модерни технологии, с които да се снима ако не с хубаво, то поне с прилично качество през нощта).

  ОтговорИзтриване