11 юни 2014

„От Космоса с любов“ – Станислава Чуринскиене (ревю на книга)Или един роман за паранормалното през 90-те години.


За първи път видях тази книга в Регионалната библиотека в Стара Загора. Изненадах се колко е нова (издадена през 2013 година) и почти нечетена. Привлече ме заглавието, както и това, че е от български автор. Без колебание си я взех. Харесах и оформлението ѝ- всяка страница имаше в горната си част стилизирана глава на извънземно- без детайли, черно- бяла. Докато четях, имах усещането, че ме гледа. Отделните глави започваха със същата глава, но в по- голям размер. След първите няколко страници усетих, че държа нещо стойностно

Самата книга се развива в интересни времена- краят на 80-те и началото на 90-те, когато в България навлизат всякакви паранормални и други вярвания. Историята се върти около живота на Ангелина. В началото тя е малко момиче, което живее с леко лудата си майка Лора, която чува гласове на извънземни, които предричат спасението света да се осъществи благодарение на дъщеря ѝ. Още от малка е научена, че я пазят отгоре, че силите ѝ ще се отключат скоро и че ще играе важна роля в битката между доброто и злото. Бащата на Ангелина е груб и земен човек, който се бори да изкарва прехраната на семейството си, като понякога се вкарва в неприятности заради това, но почти не участва във възпитанието на дъщеря си.

Попаднала под влиянието на майка си, Ангелина вярва, че има мисия, отдава се на енергийно лечение на хора, общува чрез писане с извънземното Ейнaр, а след време и напуска училище. Историята не е напълно измислена- Станислава Чуринскиене е интервюиралa над 20 момичета, които през 90-те са напуснали училище и са започнали да се занимават с езотерика. 

Авторката подхожда по интересен начин към изграждането на взаимоотношенията между героите. Те не са статични, а се развиват, променят се. Напрежението се натрупва, лудостта в живота на Ангелина също, а финалът на историята ми въздейства повече от всички хорър книги и филми, на които съм попадал (те не са чак толкова много, така че не очаквайте нещо велико ;) ).  


Ако някой е заинтересован от по- обстойно и красиво написано ревю, може да прочете това:
Линк

Автор на статията: Станислав Колев

Няма коментари:

Публикуване на коментар