01 юни 2014

Най-интересните нови видове открити през миналата година

През изминалата година науката официално е открила към 18 000 нови видове. Ето някои от най-интересните.

Това създание подобно на плюшено мече се нарича олингуито (olinguito) и е открито в Еквадор. Живее сред дърветата и въпреки сладкия си вид е безмилостен хищник. Това е първия нов месояден бозайник откриван в западната полусфера от 35 години.


Скаридата-скелет (латинско наименование Liropus minusculus) е най-малкия вид в нейния биологичен род. Размерите варират от 2 до 3 милиметра. Намерена е в пещера край остров в южна Калифорния.


Този гекон (латинско название Saltuarius eximius) е открит в изолирана влажна гора в североизточна Австралия. Има по-дълги крака и по-големи очи от останалите видове в неговия род, добре се слива с обкръжението и е нощно животно.


Този вид охлюв (Zospeum tholussum) е открит дълбоко под земята в пещера в Хърватия. Няма очи, защото живее в пълна тъмнина. освен това е прозрачен.


Това е снимка на едноклетъчния организъм наречен на латински Spiculosiphon oceana. Особеното при него е, че достига размери от 4-5 сантиметра, което направо го прави гигант в света на микробите. Намерен е в подводна пещера край бреговете на Испания, където и преди са откривани нови видове.


Не си мислете, че всички новооткрити видове са миниатюрни. В Тайланд (а в последствие и в Бирма) е открит нов дървесен вид. Драконовото дърво достига 12 метра и в двете страни са намерени едва около 2500 отделни екземпляра, което го прави застрашен вид.


Това насекомо (Tinkerbella nana) е родственик на осите и е с размери едва 250 микрометра (0.250 милиметра)! Едно от най-малките насекоми въобще. Намерено е в Коста Рика.


Като видите следващата снимка, може би ще се зачудите с какво някакви си микроби са успели да попаднат в класацията за най-забележителни видове. С това къде са открити - в стерилни помещения в които се сглобяват космически апарати. "Микробите на чистата стая" (латинско име Tersicoccus phoenicis) са намерени в две предполагаемо стерилни помещения намиращи се на хиляди километри едно от друго - във Флорида и във Френска Гвиана. Как успяват да устоят на стерилизацията, когато всички други видове микроби умират? Те могат случайно да бъдат пренесени с космическите апарати до други планети. А може би вече сме ги пренесли на Марс.


Penicillium vanoranjei са гъбни организми, чиито колонии са с ярък оранжев цвят. Намерени са в почвата на Тунис.


Edwardsiella andrillae е вид анемония намерена закачена за долната страна на ледове в Антарктика. Това е първата известна анемония живееща върху лед, размерите и са около 2.5 см.


Източник: The Guardian
Дата на оригиналната публикация: 22 май 2014
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Защо загубихме войната срещу птиците ему от 1932
Мангалица - свиня с външен вид на овца
Грамадна медуза заснета в английска река

Няма коментари:

Публикуване на коментар