16 юни 2014

3-метрова голяма бяла акула е изядена от неизвестно същество

Учени изследващи морето са поставили специално записващо устройство на голяма бяла акула дълга 2,7 метра. След време обаче това устройство е изплувало на плаж в Австралия. Когато разчели данните записани в него, те попаднали на зловеща поредица от събития.

Първо, устройството заедно с акулата е било завлечено на дълбочина 580 метра, след което отчетената температура е нараснала над 2 пъти спрямо нормалната телесна температура на акулата, което говори, че то е било погълнато за известно време.

Това повдига въпроса какво същество може да е изяло близо 3-метровата акула?

Един възможен вариант е това да е косатка. Те са 2-3 пъти по-големи от белите акули и има достатъчно документирани случаи в които се хранят с тях. Проблемът с това обяснение, е че косатките не слизат на твърде големи дълбочини. Досега най-голямата дълбочина на която е забелязвана косатка е 259 метра. А в случая бялата акула е завлечена на двойно по-голяма дълбочина.

Друго обяснение е, че бялата акула е разфасована от нападателя си в близост до повърхността, устройството се е отделило от тялото, потънало е на дълбоко и там е било погълнато от друго морско същество. Данните обаче не подкрепят такъв сценарий. Ако наистина устройството е било излязло от тялото на акулата, то е щяло да отчете спад в температурата, а такъв няма. Явно техническото приспособление е било през цялото време в акулата, докато тя е била замъкната в дълбините и изядена.

Третия възможен вариант е, че друга бяла акула - абнормално голяма е изяла тази. Има случаи на прояви на канибализъм сред белите акули. Ако това се е случило, то има и друга аномалия - акулата-канибал е с много по-голяма вътрешна температура от жертвата си.


Вероятно обяснението е просто, може би наистина нападателят е бил канибалстваща бяла акула. Това само по себе си пак е забележително, но нищо не ни пречи да поспекулираме за дори още по-забележителни варианти. Това и правят много от читателите на оригиналната статия.

Някои предполагат, че акулата е изядена от Мегалодон. Това е древна 20-метрова гигантска акула живяла преди милиони години. Според някои криптозоолози, тя все все още населява океаните. Зъб от тази акула е голям колкото човешка длан:Други предполагат, че акулата е изядена от кашалот или гигантска сепия, но акулите не са в тяхното предпочитано меню. Не липсват и майтапчийски предположения като Годзила, чудовището от Лох Нес или Ктулху - божеството от индианската митология.

2 коментара:

  1. Ктулху не е божеството от индианската митология. Той е измислен чудовищен бог от цикъла "Зовът на Ктулху"/"The Call of Cthulhu"/ на Хауърд Ф. Лъвкрафт .

    ОтговорИзтриване
  2. Ееее, ти разби всичките ми представи :)

    ОтговорИзтриване