13 юни 2014

Открита е потенциално обитаема планета на 13 светлинни години от Земята

Астрономи, използвайки данни от три отделни обсерватории, са открили две екзопланети около звездата Каптейн, която се намира на 13 светлинни години от нас. Обсерваториите спомогнали за това откритие са Кек в Хавай (където се намира спектрометъра HIRES), Магелан в Чили и Европейската Южна Обсерватория, която се намира също в Чили. Самата звезда Каптейн е от типа "М1 Червено джудже".

Двете планети са получили стандартните названия "Kapetyn b" и "Kapteyn c". "Kapetyn b" е поне 5 пъти по-голяма планета от Земята и обикаля около своята звезда за 48 дни, тоест годината там е доста по-кратка от земната, освен това се предполага, че е достатъчно топла за да има на нея вода в течно състояние (и следователно и живот). Графично сравнение между "Kapetyn b" и Земята:


"Kapteyn c" е дори още по-голяма планета и нейната годината е от 121 дни, но пък е твърде студена за да има течна вода, затова тя не представлява толкова голям интерес. Иначе възрастта на двете планети се определя на 11.5 милиарда години, което ги прави два пъти по-стари от Земята. Ако действително на "Kapetyn b" се е развил живот, то той вероятно е доста по-напреднал от живота на нашата планета.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
За първи път е измерена скоростта на въртене на екзопланета
Намерено е кафяво джудже студено колкото земния Северен полюс
Галактиката М87 е изстреляла с голяма скорост цял звезден куп

Няма коментари:

Публикуване на коментар