28 май 2014

Мистериозните YouTube клипове на Webdriver Torso

В интернет, и специално в YouTube, има какви ли не странни, шантави или просто безсмислени видео-клипове. Тук ще стане въпрос за едни конкретни клипове качвани в мрежата от потребител с псевдоним Webdriver Torso. Неговите творения са идентични - клипове с дължина 11 секунди, съставени от 10 слайда (кадри) с произволни два правоъгълника (син и червен), с произволни звукови тонове и имена, които са произволна комбинация от цифри и букви на латиница. Какъв е смисълът на тези клипове? Дали човекът просто търси да привлече интерес към себе си? Ако е така, то този потребител определено изпъква спрямо другите подобни "правещи се на интересни" потребители, защото той (условно казано "той", не знаем какъв му е пола) се занимава с правенето и качването на тези клипове с изключителна последователност. Всеки ден добавя в YouTube десетки нови видеота, като общия брой вече е няколко десетки хиляди. Май в случая имаме нещо повече от просто "търсене на внимание". Ето едно характерно негово видео:Въпреки безсмислеността (на пръв поглед) на тези видео-клипове, те имат хиляди преглеждания, а по-старите дори стотици хиляди. Има и доста коментари от другите потребители - смешни, глупави, изказващи теории, или самите те безсмислени.

Група други интернет потребители са се заели с това да се опитат да разгадаят мистерията. Има много предположения за целта на тези клипове. Може би това е съвременния вариант на шпионските станции от миналото, които са излъчвали поредица от цифри представляващи код. Агентите в чуждите страни разполагат с шифъра и разкодират съобщенията. Опитите за контакт с потребителя Webdriver Torso не са дали резултат. В един момент сякаш загадката е била на път да се разреши, изглежда този YouTube канал принадлежал на видео-компания която тествала разни неща, но...и това се оказало грешна следа.

Други предлагани теории са по-шантави от самите клипове - като примерно тази, че това е опит за комуникация с извънземните.

За да е още по-странна мистерията, сред десетките хиляди безсмислени клипове в този канал има и няколко "нормални" - като едно показващо Айфеловата кула. Аз лично не можах да го намеря - нямам нерви да претърсвам сред хилядите клипове със сини и червени правоъгълници.

Самият потребител Webdriver Torso веднъж дори е написал коментар - "Matei is highly intelligent." (Матей е високо интелигентен). Подигравка ли е това? За себе си ли говори?

Една от теориите твърди, че зад цялата тази работа стои компанията Google. Ако в полето за търсене в YouTube напишем "webdriver torso", то целия изглед на страницата се променя (показано е на долната снимка). Това обаче не значи със сигурност, че Google, които са притежатели на YouTube, стоят зад канала, а че им е известна неговата популярност.


Източник

8 коментара:

 1. Анонимен28 май, 2014 08:33

  https://www.youtube.com/watch?v=SKvIyDB5FRU клипчето с Айфеловата кула.

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен28 май, 2014 14:53

  Може да са шифър.
  Може да са компютърно генерирани от някакъв тестов изкуствен интелект.

  Определено това не е дело на един човек.

  ОтговорИзтриване
 3. Във видеото https://www.youtube.com/watch?v=xgXGcFv-xKE на Webdriver Torso смятам, че чрез морзовия код (_.. _. ._ ...) , "той" се опитва да закодира DNAs в превод - ДНК. Според мен във всяко видео има послание.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен31 юли, 2015 11:17

  Аз мисля че това е робот, Hacker с много свободно време или измишльотина на Google и YouTube ! :D

  ОтговорИзтриване
 5. Аз проверих заглавията на webdriver torsolo и видях че се повтарят три букви tmp в началото на всеки клип и ги проверих
  в goodle и означават вид оръжие и от тук аз смятам че е възможно да дава секретна информация на военните за някакъв вид оръжия или нещо друго.

  ОтговорИзтриване
 6. Клипа с Айфеловата кула е заснет или от сградата на Юнеско, или от терасата на корпорация Имерис. Не мога да преценя ъгъла точно.

  ОтговорИзтриване
 7. https://en.wikipedia.org/wiki/Webdriver_Torso

  ОтговорИзтриване